Nu när jag bakar matbröd så använder jag bara äggvitor. Jag tycker att man slipper "äggsmaken" och att det blir luftigare. Så för att få ihop till alla äggvitor, hehe, så använder jag ofta bara äggulan istället för ett helt ägg i andra maträtter...eller blandar hela ägg och äggulor lite beroende på vad jag lagar för mat.
Mycket experiment i köket nu - bland all renovering - och här har jag försökt mig på ett portionsbröd med brödkryddesmak (jag saknar ibland mitt rågsiktsbröd!) och jag gjorde det i bullformar för att lätt kunna frysa och plocka fram en och en - verkar bara vara jag som äter LCHF-bröd här hemma, hmm, vilka förtappade män jag bor med! (Men den äldre av dem fick smaka en halv nybakad, ljummen brödbulle med en skiva smör på. Mmm...tyckte han. Och jag!)
Bullbröd 9 st
3 äggvitor
1 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl bakepro
1/2 dl sesamfrön
1 1/2 msk fiberhusk
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 msk brödkrydda
1 1/2 dl gräddfil
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda ner gräddfilen.
Vänd ner gräddfil/mjölblandningen i äggvitebunken och rör ihop med försiktiga men bestämda rörelser.
Fyll 9 bullformar/mazarinformar (som du penslat i botten med lite smält smör/kokosolja) med brödsmeten.
Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.
De här blev riktigt goda, härligt med brödkryddan som ger en bra smak tycker jag. Söker variation på brödet eftersom jag äter en skiva varje morgon till min frukost. Det här kan jag tänka mig till en soppa också! Kan se trevligt ut servera i formar. Jag gillar trevligt, hehe...
Ogräddade, gräddade och en provbulle med smör...
När jag började äta LCHF - snart ett år sedan! - så saknade jag bröd. När jag letade recept och provbakade så var de första försöken alltid med ost och ägg och jag gillade aldrig riktig de bröden...Här hittade jag det första receptet som gick an, skriver så för i början var jag aningen skeptisk mot mandelsmaken, nu när jag vant mig så märker jag den inte! Och bakar alltid med mandelmjöl! Nu när jag fått in vanan så mixar och blandar jag lite mer vågat, lite som när jag bakade "vanligt" bröd i mitt tidigare liv. Jag är ju en Cajsa Warg-person...
2 kommentarer:
Vilka spännande bullar! Måste provas! :)
Ha en toppen kväll!
Kram
//Lana
Ja de blev goda! Och nu bakar jag bara med bikarbonat, tack!
/M
Skicka en kommentar