VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

tisdag 4 mars 2014

Saganaki med citron

I mitt favoritland Grekland finns en del maträtter som kallas saganaki; t ex shrimps saganaki eller cheese saganaki. Den första innehåller fetaost, den andra är stekt eller friterad ost - brukar vara en speciell ost som jag glömt namnet på nu! Kefalotiri, kanske..? Typ alla maträtter med varm ost får tillägget saganaki...nästan. Här i Sverige finns en ost som kallas saganaki mest troligt för att vi svenskar ska förknippa med den friterade osten.

Greklandsmässan
Anyway, när vi var på den grekiska mässan för ett par veckor sedan så stod det två tjejer och bjöd på bl a saganaki-osten för ett matimportföretag och den ena höll inte på sluta prata med oss; tror hon såg vårt intresse och vi pratade ön Lesvos eftersom osten i fråga kom just därifrån. Nu har jag gjort det goda tillbehör hon ville jag skulle prova! 

Saganakiost med citron

Dela osten i stavar och halvera på längden så det blir åtta stavar. (Överkurs. Nästa gång steker jag den hel! Hon tyckte tärningar, men det hade blivit meckigt!)
Stek på hög värme i stekpanna, lägg dem inte för tätt för då fastnar de ihop. När de fått färg, blivit stekta (det ser ut som de är panerade!) och är klara, lägg dem på en fin tallrik.
Pressa citron över.
Njut osten riktigt varm.

Vi hamnade direkt i Grekland! Det smakade som om vi satt på en grekisk taverna, lovar! Denna kommer vi äta och äta och äta...

Instagram
Jag finns på Instagram och heter tantmonkan. Följ mig gärna!

Sköt om er!

4 kommentarer:

Unknown sa...

Detta är bland det godaste jag vet!!! och numer får vi vuxna dela med oss :) *gillar*

monkan sa...

Jag vet! Och jag hade totalt missat den i ostdisken!
Så lillkillen gillar den? Bra! ;)

Kram/M

Mitt liv som fru L sa...

Jävlar i havet! Ser snorgott ut! Ska definitivt köpa saganaki ost i morgon...eller ja idag hehe ;)

Kram C <3

monkan sa...

Vi äter på lördag igen!
Kram/M