VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

söndag 19 maj 2013

Två nya såser


Grilltajm
Här grillas det rätt mycket nu. Och när vi grillar så vill jag att tillbehören ska var klara när grillmaten är klar. Kalla såser! Som kan förberedas, ja tack!

Nu har jag provat två nya såser. Den ena fick jag tips från en arbetskamrat och den andra har jag minsann funderat ut själv. 

Städhelg
Helgen som varit - pingsthelgen - har bjudit på varmt men mulet väder. Alltså perfekt väder för - håll i er nu - fönsterputs... Har starkt övervägt att köpa in den tjänsten men det tycks inte bli av. Så nu tog jag tag i det själv... Efteråt infinner sig en viss tillfredsställelse, tack och lov, och rent blev det! 

Altanen har vi städat, bordet och stolarna utställda,  rullgardinen uppsatt och - förstås - infravärmen...blommorna tar vi efter min Kefaloniaresa för nästa helg är vi i Visby på party. Satt ute och läste idag, riktigt skönt trots avsaknad av sol.

Såserna
Sist jag gjorde majonnäs var dijonsenapen slut. (Förvånad någon?) Det förstod jag ju att det skulle gå göra majonnäs ändå och när jag var klar med den och smakade så fick jag en förnimmelse av bearnaisesås - en sås som alla i familjen är galna i - och då började jag tänka på om det skulle vara så enkelt att fixa en kall bea...ja, det var det. Hehe. Sonen tyckte den var skitgod! Synd om han då som ska prova flytta hemifrån om två veckor...

Monkans kalla bearnaisesås 2 pers

Reduktion:
1 msk finhackad schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
Lite grovmald vitpeppar
1 tsk torkad dragon

Lägg ingredienserna i en liten kastrull och låt vätskan koka in. Ställ åt sidan och låt svalna.

50 gram rumstempererat smör
1 dl majonnäs (utan senap)
Salt och dragon till smaka av

Rör ihop det rumstepererade smöret med majonnäsen och lök/vinägerreduceringen. Smaka av med salt och ev mer dragon. (Smaka dej gärna fram med reduktionen, vi gillar rätt mycket vinägersmak men det kanske inte alla gör.)
Ställ i kylen.

Här tipsar fru L om hur man kan göra en annan kall bea av överbliven vanlig bea.

Äntligen! Sommarens kalla bearnaisesås!
 
 
Lenas kronärtskockssås

1 burk kronärtskockshjärtan
1 vitlöksklyfta, hackad eller pressad
1 röd chili, hackad
1 dl smetana eller crème fraîche
1/2 dl majonnäs
Flingsalt till smaka av

Låt hjärtana rinna av.
Lägg de i matberedaren med kniven monterad och tillsätt de övriga ingredienserna. Kör till allt är finfördelat.
Smaka av med flingsalt.
Låt den stå i kylen någon timme - eller till nästa dag - för att mogna i smak.

 
En sås som blev ännu godare dagen efter!

8 kommentarer:

Mitt liv som fru L sa...

Tack för att du länkar till mig!

Kronärtskocksåsen är uppskriven och SKA provas! Ska även prova din beasås! Lät smidigt :) Jag har för mig att "kocken" Nigella har gjort nåt liknande!

Såsrecept tas tacksamt emot till sommarens alla grillningar!

Ha en fin måndag!
Kram C <3

Svetlana Driagina sa...

Kanon bra recept på bea-sås! Sparas! :)
Jag brukar också då och då göra majonnäs utan senap (när den är slut)...
Skönt med rena fönster! :)
Ha en toppen dag!
Kram kram
//Lana

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Gott med sås, recept på såser kan man aldrig få för mycket av.

monkan sa...

Så lite så!
Kram/M

monkan sa...

Jag tycker nästan att majon blir godare utan senap...ökar vinägern lite bara!

Kram /M

monkan sa...

Eller hur? Sås gillar Lilltäppan!

Kram/M

Mitt liv som fru L sa...

Åt din beasås till grillat idag, så smidigt att göra...ingen risk för skuren sås lixsom. Faaan så god den var! Kommer nog aldrig göra vanlig bea efter detta! Tummen upp från både mig och Pingvinen :)

TACK :)

Kram C <3

monkan sa...

Kul! Hälsa å tacka!

Sonen smackade flera ggr när han åt den. ;)

Kramar /M