VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

onsdag 5 mars 2014

Mitt smör

Smör har jag gjort förut. Det är otroligt enkelt och fascinerande se hur grädden förvandlas till smör i bunken och lösgör sig från kärnmjölken! Har ett par gånger gjort som mamma; hon brukar blanda i rapsolja när smöret är klart och saltat för att få det bredbart ur kylen.



Ny kokbok...
Men nu köpte jag en ny kokbok om smör Smör kärna, bryna, baka av Johan Hedberg och receptet på vanligt, kärnat smör är likadant som min mammas; det är ju så det går till att göra smör! Att någon kan vilja använda margarin...

Entusiast
Här finns en del tips och idéer; han är verkligen hänförd av smörtillverkningen. Syrat smör, t ex. Crème fraiche kan man göra själv. Jag förstår hans känsla. Och smöret blir så jävla gott så ni anar inte...snudd på jag äter det skedvis...och Hedberg menar att det inte behöver stå i kylen utan kan förvaras i rumstemeratur men mörkt, ja, täckt. Fast för att få ytterligare hållbarhet ska det stå svalt och ännu mer så ställ i kyl. 250 gram smör (av 5 dl grädde) det används lätt på ett par dagar så smöret hinner nog inte bli gammalt på köksbänken..!

Kärna
Så fram med elvispen och 5 dl ekologisk fyrtioprocentig grädde och vispa och vispa. Det tar en liten stund men snart ser man hur grädden grynar ihop sig och Poff! så delar den på sig i kärnmjölk och smör. Var beredd för det skvätter en aning...

Spar kärnmjölken om du vill, det påstås gå baka på den. (När jag provade det i knäckebrödet istället för vatten så brände jag knäcket. Om det var kärnmjölkens fel vet jag inte. Hehe.) Sedan sköljer du smöret och kramar det i iskallt vatten till dess att vattnet inte längre är vitt utan klart. Flera sköljvatten brukar behövas.

Sedan är det bara knåda in salt om du vill ha det salt, dryga kryddmåttet har jag använt. Putta ihop det i en liten bytta och förgyll ditt bröd, ditt ägg eller din mun med det.

Har stekt i det också. Sprätte mindre! 

Instagram
Jag finns på Instagram och heter tantmonkan. Följ mig gärna!

Sköt om er!

5 kommentarer:

Mitt liv som fru L sa...

Nån dag när tant Catharina har lite extra ork för pill i köket...då ska hon prova detta!

Kram C <3

monkan sa...

Gör det! :-)

Kramar/M

Unknown sa...

Hi, hi, säger som Catharina: nån gång när jag har tid och ork, så ska jag testa detta! :)
Kramar!
//Lana

monkan sa...

Ni är roliga, man behöver inte så mkt ork, det är lätt!
;-)
Kram/M

Unknown sa...

Saknar elvisp men antar att vispen i matberedaren funkar finfint ;) finns ingen ursäkt att inte prova längre.....hade jag bara haft grädde hemma så ;)
Kram o ha en fin dag :)