VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

torsdag 22 november 2012

Blomkålspilaff med saffran

Alla dessa tillbehör till kött, fisk och grytor som ska bytas ut...suck...ibland alltså, för innan mitt nya liv var det inte konstigt att äta pasta flera dagar i rad så att äta gräddkokt kål tre veckor borde ju inte var så tråkigt egentligen...och man kan undra varför man tänker att det måste vara mer variation på LCHF-middagarna än på vanligt Svensson-käk..?

Ok, men jag råkar ju gilla hitta på saker i köket...så...I mitt tidigare liv gjorde jag ibland ris som fick koka med lök och paprika och kryddor, bestämde mig därför för att göra en blomkålsvariant på detta. Det blev en riktig hit! F-n va gott!

Ett av mina första publicerade LCHF-recept var det här, grekiska lammfärsbollar i tomatsås. Nu bytte jag ut vin/vatten mot egengjord kycklingbuljong från Krav-kycklingen.
Det här passade alldeles perfekt till blomkålspilaffen.

Kryddig blomkålspilaff med nöthack 4 pers

1 blomkålshuvud, ca 600 gram (utan blasten)

1/2 röd lök
1 vitlök
1 paprika
1 hel kanelstång
5 hela kryddnejlikor
1 tsk mald spiskummin
1 påse saffran
Salt

1/2 dl valfria nötter (jag hade valnötter och pistagenötter)

Börja med att hacka blomkålen i mindre bitar. Det går också riva på grov skiva i matberedare som när man gör blomkålsris men jag ville ha lite större bitar denna gång.

Koka blomkålen några minuter så den blir lagom "al dente" och låt den rinna av i ett durkslag.

Rosta nötterna lätt i en liten panna. Hacka de grovt och ställ åt sidan så länge. (Fram hit går det utmärkt förbereda, till och med dagen innan - halva jobbet gjort!)

Hacka paprika, lök och vitlök, stöt saffranet.
Fräs lök och kryddor i smör eller kokosolja. Låt allt fräsa så paprika och lök blir mjuka.
Blanda ner blomkålshacket och låt allt bli varmt, man kan spä med lite vatten (vardag) eller vin (helg) som får koka in medan det blir varmt.
Smaka av med salt.

Lägg upp på ett fint fat och strö nötterna över.


Förberedelser - nötter och hackad blomkål


Lammfärsbollarna ska ner och koka i den mustiga såsen. Rätt praktiskt att slippa stekos.


Om allt är förberett går det snabbt att fixa pilaffen till middagen.

4 kommentarer:

ryskadockor sa...

Oh, vad gott det låter! Pilaf låter ju nästan som plov som görs på nästan samma sätt i den södra Ryssland! Kanske ska jag också göra något liknande a la ryska plov på blomkål istället!
Ha en toppen fredag!
Kram
//Lana

monkan sa...

Mat är ju ganska internationell, tycker ofta jag hittar rätter som påminner om varann från olika länder. Jag tänkte att det kunde vara gott med chornichons till den oxå, el saltgurka.
Ha en bra fredag du med!
Kram /M

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Det där lät jättegott!

monkan sa...

Ja det blev ett gott tillbehör som jag nog kommer göra fler gånger i lite olika variationer. /M