VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

tisdag 10 september 2013

Inlagda soltorkade tomater

Här är det dagar/kvällar som liksom springer iväg. Vi äter av det som finns i kylen, t ex en paj som räckt till två middagar redan. För säkerhets skull kokar jag en köttfärssås ikväll, pasta finns i frysen.

Om ett år
Nu är papprena för försäljningsuppdraget av huset påskrivna...lägenhetspapprena är ju påskrivna sedan länge...Det är länge till nästa höst, jag vet, men något säger mig att det ändå kommer gå fort, swisch så är vi där! Längtar, hehe, men är glad att vi har all fixartid...

Egen inläggning
Jag undviker solrosolja i möjligaste mån vilket innebär att de flesta inläggningar som köps i butik går fetbort. Köper soltorkade, torra, ekologiska tomater och de använder jag ofta som de är, riktigt goda. Men nu har jag provat lagt in torkade tomater i oliv- och rapsolja och de blev rätt så bra. Lite finjusteringar, bara! 


Soltorkade tomater i raps- och olivolja - första försöket

80 gram torra ekologiska tomater
2 ekologiska vitlöksklyftor
1 liten röd chili
1/2 tsk salt
Ev torkad oregano eller annan krydda
1 msk balsamvinäger
Olivolja/rapsolja

Skölj tomaterna i kallt vatten, lägg sedan ner dem i kokande vatten och låt koka i 1 minut. Skölj i kallt vatten så de blir kalla.
Skiva vitlöken och chilin.
Lägg tomaterna i en väl rengjord glasbruk.
Lägg över vitlök, chili, salt, (oregano) och vinäger.
Häll över oliv/rapsolja så det täcker och rör om. Det går självklart bra att använda enbart oliv- eller rapsolja; jag hade nästan slut olivolja vid detta tillfälle...olivolja stelnar en aning i kyla, så burken kan behöva tas fram en stund innan användning.

Låt stå i kylen ett par dagar innan användning.

Detta är mitt första försök. De är redan slut ;) men jag har en idé inför nästa omgång att koka tomaterna lite längre, för att få de ännu lite mjukare, alternativt blötlägga de ett par timmar först.

Titta på vitlöksklyftan. Jag hittade ekologisk vitlök och det är länge sedan jag såg så fint lila skal!

Här kan tomaterna ligga och gotta åt sig smaker! 


2 kommentarer:

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Vad smart att göra egna inlagda tomater. Det måste jag testa. :)

monkan sa...

Vi håller ju ändå på i köket...och det tar inte så lång tid och sen står den fint i kylen! ;)

/M