VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

lördag 2 november 2013

Brödbullar

Tak
Vi var realtivt tidiga hem igår, fredag (min gympaledare åkte till Turkiet så det var ingen gympa) men då gympade jag på en stege - upp och ner - och målade takkanter och takhörn i fd syrummet. Efter kom maken med rollern i högsta hugg och på en dryg timme var vi klara med taket! Yippie!

Ingrediensfattigt
Jag skulle ta mig en bakkväll häromkvällen eftersom maken var på hockey; vi hade satt upp all easy cover, måste köpa mer, häpp! Men det innebar samtidigt en ledig kväll och för att få lite variation på mitt frukostbröd tänkte jag baka. Minst två sorter. Eller? Nej. Jag har aldrig grejer hemma. Hur är det möjligt - jag är ju en proffsig matlagare? Tydligen gäller det bara jobbet för i hemmaköket har jag noll koll.


Skramlade ändå ihop lite ingredienser och försökte mig på ett nytt bröd, ja, med andra ingredienser då. Förstås. I en Mat och Hälsa, ett par nummer sedan, fanns några brödrecept av Mariann Andersson och jag hade kollat in Nötkusarna. Min version blev såhär:

Hasselnötsbullar, 6-8 st
 
4 ägg
1 tsk vinäger
1 1/2 dl gräddfil

1 dl mandelmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1/2 dl hela hasselnötter
1/2 dl paranötter 
1/2 dl fibrex
1 1/2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat

  • Sätt ugnen på 175grader.
  • Mixa hassel- och paranötterna så det blir kornigt, inte för grovt men inte som mjöl.
  • Blanda alla torra ingredienser.
  • Vispa ägg och vinäger med elvisp, så det blir fluffigt.
  • Vispa ner gräddfilen.
  • Vispa ner de torra ingredienserna.
  • Låt svälla 10-15 minuter.
  • Klicka ut 6-8 ovala klickar på en bakplåtspappersklädd plåt.
  • Om det behövs platta till de en aning, kan gå lättare med vattensköljd stekspade.
  • Grädda i mitten av ugnen 20-25 minuter.

Tog en kvällsmacka med lyxig äggröra.
Rör ihop ett hackat ägg med valfri mängd löjrom. Rör ner färskost så allt blandar sig. Lyx. Faktum är att brödet dessutom smakade väldigt gott! Äter inte ett helt för de blev rätt stora; delar de på mitten!

Helgarbete
Nu ska jag strax lämna datorn och göra sällskap med maken i fd syrummet för nu är det väggarnas tur att målas. Ett varv idag och ett varv i morgon.

Allhelgonahelg
är det ju denna helg. Ett besök på kykogården hinner vi nog med i skymningen. Men varje dag finns alla mina nära och kära som inte längre finns i  mitt hjärta. 

Och nu har jag fyllt på med ekologiska frön och nötter! Så nästa gång...
 
 

 

4 kommentarer:

Svetlana Driagina sa...

Kul med nya recept på bröd! :)
Måste också baka lite, fylla frysen med olika bröd! :)
Ha en fin dag!
Kram
//Lana

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Jag tror alltid att jag ska baka så jag handlar hem massor varje gång jag är i affären, sen kanske det inte blir av och så handlar jag hem igen nästa gång. :) Men färskvaror kan ju vara värre.

Kram Erika <3

monkan sa...

Hehe, jag får börja tänka så!

Kram/M

monkan sa...

Ja det är bra att ladda frysen då och då.

Kram/M