VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

söndag 26 augusti 2012

Att stycka en kyckling!

Jag köper ofta hela kycklingar och styckar själv. Vi är bara tre i familjen och jag vill inte alltid köpa 1 kg mager kycklingfilé för dyra pengar. (Men det händer att jag köper kycklingdelar med skinn och ben. Godare.) Helst vill jag köpa ekologisk kyckling men matkassan räcker inte alltid. Brukar jag säga. Nu har jag ändå köpt en lycklig kyckling. Den kostade 99 kronor kilot och vägde nästan 1,8 kg. (En vanlig massuppfödd kostar ungefär 30 kr kilot men väger sällan över 1,2 kg.) Den ekologiska har jag styckat upp och dessutom kokat snabb buljong av skrovet.

Tänkte med lite bilder och text visa hur man styckar en kyckling på ett ganska enkelt sätt - man behöver en vass kniv och en skärbräda som ligger stadigt – lägg en fuktig wettextrasa under. Och man måste vara försiktig så man inte skär av sig något finger!Jag börjar med att skära ut låren. För kniven mellan låret och bröstet. Det går lätt fram till benet, där får du bryta till med händerna så det knäcks och sedan kan kniven göra resten. Ett lår är nu borttaget. Gör likadant med andra låret.
Ta bort vingarna på liknande sätt, du måste bryta av vid benet upptill vid fästet.Sedan tar jag bort ryggen från bröstet med hjälp av kniv och handkraft.


Skär ut bröstfilén, låt kniven försiktigt följa bröstbenets mitt uppifrån och ner. Om du är ovan snitta kort och försiktigt så du ser att du får med hela filén. Gör likadant med andra bröstet. Kvar blir bröstbenet och revben.
Nu har du två filéer, två klubbor och två vingar. Och skrov till buljong. Det går också bra att dela på klubborna, då blir det lårbit och ben; om man vill ha i en gryta till exempel. Att använda kyckling med ben gör att det blir så mycket mer smak på fågeln!

Till middagen idag ska jag använda bröst och vinge, klubborna har jag fyst in.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Kanonbra beskrivning!
Vad duktig du är! :)
Ha en toppen kväll!
Kram
//Lan

monkan sa...

Tack, Lana! Kram/M