VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

måndag 6 augusti 2012

Pilgrimsmusslor

Häromkvällen åt vi en sallad med pilgrimsmusslor. Jag älskar pilgrimsmusslor! Dressingen är en slags variant av VB-dressingen, dvs grunden är nästan samma. Oslagbar grund om man som jag även gillar dressingar… Men enbart sallad blir inte jag mätt på – då är jag hungrig igen efter en timme – så en god, fet sås får komplettera.

Salladsblad, hmm, har aldrig tillhört Monkans favoriter. Isbergssallad anser jag inte vara annat än tråkig utfyllnad som i bästa fall gör att man fiser. Ja, sämsta fall, då. Tyvärr inte ovanligt för mig! Och haha, nu har jag läst någonstans att isberg inte ens är särskilt nyttig, faktiskt bland de sämsta sorterna. Haha!

Nuförtiden har jag ändå börjat uppskatta, nästan uppskatta, lite andra sorter som mangoldskott, maché och ruccola. Ser vackert ut på tallriken, så ät med ögonen!

Eftersom det brukar bli sådant svinn på salladerna i mitt kylskåp så har jag börjat köpa de dyrare färdigsköljda sorterna i små påsar. En halv är lagom för mig och maken och den andra halvan går att spara någon dag – hårt inlindad i plast – och jag behöver inte slänga något! Och eftersom jag inte behöver slänga något så blir det inte heller dyrare i längden…

Skaldjurssallad 2 pers

Dressing:
1½ msk finhackad röd lök
1½ msk balsamvinäger
4 msk olivolja
½-1 röd chili, fint strimlad
2 msk färsk basilika, finhackad

Flingsalt, nymald svartpeppar

Blanda samman allt till dressingen, smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

100 gram skalade räkor (ca 3 hg med skal)
8 pilgrimsmusslor
½-1 påse (70 gr) småbladsmix, färdigsköljd sallad
10 cm gurka
½ paprika
2 tomater
50 gr comté-ost (opastöriserad fransk hård ko-ost, väldigt god till skaldjur!)

Skär gurka, paprika, tomater och ost i bitar. Blanda om och lägg upp på ett fint salladsfat. Toppa med räkorna.

Salta och peppra på pilgrimsmusslorna och stek eller grilla de en halv minut på var sida. Lägg de högst upp på salladen och slå dressingen över de varma musslorna.

Servera gärna med en vitlöksaioli för att få upp fetthalten.

Detta är mitt vackraste salladsfat! Sallad blir mycket bättre på fat än skål...


Det luktar mat...vad bjuder de på idag? Ah, räkor och musslor...

2 kommentarer:

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Vad gott det ser ut. Jag är lite kluven inför pilgrimsmusslor. Jag har fått dåligt tillagna som jag inte klarade av att äta och så har jag fått perfekt tillagna som var jättegoda. Ska kanske ge det ett försök här hemma.

monkan sa...

Det är lite speciellt med pilgrimsmusslor! Jag köper de frysta o tinar långsamt i kylen; tänker att de är ok när de varit frysta som lax som ska ätas rå...
Jag har nog haft tur har aldrig fått dåliga musslor inte sådana med skal heller!
Men prova gärna igen för det är verkligen gott! /M