VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

lördag 18 augusti 2012

Sallad och surströmming

Ibland händer det att jag är själv någon kväll, eller att våra gemensamma mattider inte fungerar. Eller ibland vill två andra i familjen äta pizza. Från pizzabutiken. Hur kan de vilja det??? Hehe.

Då tittar jag i kylen och gör en jättegod salladstallrik. Voilá! Sallad, pesto och stekt halloumi och rikligt med olivolja över.
Cajsa Warg-sallad.


I går kväll hade jag fyra arbetskamrater hemma hos mig. Två av dem har tjatat om surströmming – hur länge som helst – för de har aldrig ätit det. Så igår blev det av.
Vi hade tur och kunde sitta ute (fast jag kan äta surströmming inne – nema problema!) men under eftermiddagen trodde jag inte det för regnet störtade ner, det åskade rakt över huset och temperaturen gick från 25 till 15 grader… Motorvägen svämmade över så maken satt i en hel timmes bilkö…

Men solen kom tillbaka och vi satt ute – mot slutet med hjälp av filtar – hela kvällen!

Efter mycket velande dukade jag till sist ute!

Nu gör jag mina ”klämmor” på fröknäcke med mycket smör och med pyttelite mandelpotatis och massor med fisk! Klämmorna har aldrig varit godare, lovar!

Hur gick det för mina kamrater? Bra! De åt, tyckte det var gott och blev alltså inte avskräckta. Men de gillade inte rapningarna som kom sedan, hehe.

Fröknäcket, som Birgitta Höglund ursprungligen komponerat, går inte at leva utan i ett LCHF-kök! Så här gör jag det oftast:

Fröknäcke 1 plåt

1½ dl solroskärnor
½ dl sesamfrön
½ dl hela linfrön
1 msk fiberhusk
½ dl kokosfett utan smak
2½ dl kokande vatten
1 tsk flingsalt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Lägg kokosfettet i en liten kastrull,häll på vattnet och koka upp så fettet smälter. Häll vätskan över fröblandningen, rör om ordentligt.

Häll ut röran på en bakplåtspappersklädd plåt och sprid massan till en tunn kaka som täcker plåten. Jag brukar ta en degskrapa till hjälp för att få den rak och jämntjock.

Grädda i 150 grader, mitten av ugen, i 30 minuter. Ta ut plåten och markera fyrkanter, stora eller små, beroende vad du ska använda det till.

Grädda i 15-30 minuter till.

Sänk därefter värmen till ca 50 grader och låt stå och torka ett par timmar. Ta inte ut de för fort så de blir sega.

2 kommentarer:

ryskadockor sa...

Jag har också bakat fröknäcke fast utan solrosfrön... det är så lyxigt att äta sitt egna nyttiga hembakade knäcke! :)
ha en toppen lördag!
Kram
//Lana

monkan sa...

Vad tar du i fröknäckena då? För jag har minskat sesamfröna något till förmån för solrosfröna.
Kram/M