VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

måndag 15 juli 2013

Gratinerad aubergine

Nu är det minsann nedräkning. Om några dagar Göteborg och Robbie och därefter Grekland. Ujuj, mycket att göra innan, hehe. Tvätta och planera och planera och planera...anledningen till att planera kommer flera gånger är för att jag - resvan till trots - är fett dålig på att packa...tänk om jag vill ha det här? Den här blusen kan vara bra att ha. Byxor? Extra tröja? Två? Så håller jag på och vid varje packtillfälle så säger jag stort: "Nu ska jag inte ta med mig så mycket". Haha! Maken höjer bara lite på ögonbrynet...Men OK, den här gången ska jag inte packa så mycket. Lovar...

Aubergine
Jag tror jag kan utnämna auberginen till världens godaste grönsak! Det är så fadd och smaklös "rå" men helt gudomlig tillagad! Och den gifter sig så bra med tomat. Mmm, nu blundar jag och tänker på hur gott det är...(jävligt god friterad också men paneringen, hmm...ok, knaperstekt går bra det med!)

Färdig att avnjutas. Me like!

Som den grekfantast jag är så får man nog tycka att det är en himla tur jag gillar aubergine - eller äggplanta - för den finns i parti och minut i det landet! Men ibland envisas de med en tjock, grötig (vetemjöls)bechamel som de gratinerar med, tvi, tyckte inte om det i mitt tidigare liv heller. Blä.

Monkan däremot, hon gör en ostgratinerad aubergine som är supergod och saknar vetemjöl. 

Ostgratinerade auberginer 2 pers

1 stor Krav-aubergine,
2 Krav-tomater
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpure
1 dl vitt vin
100 gram smulad fetaost, smulad getost eller riven halloumi
Smör/olja till stekning

Sätt ugnen på 200 grader/grillvärme

Skär auberginen i cm-stora skivor, stek de i smör och olja i stekpanna så de får färg och lägg sedan över i en smord ugnsform.
Skär tomaterna i klyftor.
Sär löken i skivor och hacka vitlöksklyftan.
Fräs lök, vitlök och tomater i smör stekpannan. 
Tillsätt tomatpure och låt puttra ett par minuter.
Tillsätt vinet och låt allt puttra till det blivit simmigt och tomaterna är ganska mjuka.
Fördela tomatröran över auberginerna, lägg på valfri ost och gratinera i ugnen 10 minuter.

Servera som tillbehör till grillad kyckling, lammfärsbiffar eller som förrätt eller bara ät...

Stekta auberginer i ugnsformen...


...ska få sällskap av en tomatröra och toppas med god ost. Heaven.
 
Bara två...
Som ni ser så är det mycket 2 personersrecept nu...vi är ju bara två hemma och ja...fett enkelt faktiskt, hehe, men jag lagar ännu lite för mycket. Tur vi behöver matlådor.

4 kommentarer:

Svetlana Driagina sa...

Åh, så smaskens! Det här receptet sparas direkt! :)
He, he, jag är likadan! Vill alltid ha mycket kläder med mig på resan...hopplöst! ;)
Sååååå avis på dina resor! :)
Kramar!
//Lana

monkan sa...

Ja och det påminner mig om Grekland! :-)

Kram/M

Mitt liv som fru L sa...

Det där MÅSTE också provas! Jösses, jag vet inte hur mååååga recept jag har på hög som ska provas! Här hemma blir det ju också mycket 2 personers recept...

Vad härligt med Grekland (inte ett dugg jävla avis! hehe) och konsert! Låter som att du/ni kommer få en underbar semester!

Angående packning: Jag är LIKADAN! Tänker precis som du "tänk om" Jag tycker jag är jätteduktig när jag plockat bort en tröja typ... ;) Jag packar alltid för mycket och använder aldrig mer än en tredjedel! Lycka till med packandet :)

Kram C <3

monkan sa...

Hehe, ja många sparade recept finns det!

Ska faktiskt bli skönt med semester och konserten och det ser ut bli fint väder i Götet till helgen.

Undra om jag nån gång kommer fatta hur mkt oanvänt som hamnar i resväskan...

Kram/M