Det här har jag nog sagt förut, men musslor är bland det godaste jag vet...ett tips för en god och billig fredagsmiddag från mig blir därför vinkokta blåmusslor med grädde! Det åt vi i fredags och nu är rätta tiden! Musslorna är stora och köttiga, ett nät räckte till både mig och maken, utan problem. Alltså, man kan få ett nät för mellan trettio och sextio kronor, tänk att något så otroligt gott kan vara så billigt! Undra om vi ska ha musselfredagar ett tag framöver...
Vinkokta blåmusslor, 2 pers
1 nät blåmusslor
1 hackad liten gul lök eller 2 schalottenlökar
1 hackad vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
Skrubba och skölj musslorna - jag håller till i diskhon. Släng trasiga och sådana som är öppna och inte stänger sig när du knackar de i diskbänken!
Fräs löken i smör eller kokosolja. Använd en stor kastrull. Häll på vin och grädde. Låt koka upp.
Lägg i musslorna och stormkoka med locket på ca 4 minuter, skaka kastrullen ibland.
Nu ska musslorna ha öppnat sig, de som fortfarande är stängda ska slängas.
Flytta musslorna till en fin skål och servera.
Ät med rostat LCHF-bröd och en god aioli.
Om det blir sås över när musslorna är uppätna och brödet slut...frys in den. Perfekt som fond i en god fisksås, soppa eller gryta!
Här finns ett recept på en riktig god Asieninspirerad soppa med musslor och här och här lite hoppande djävlar. Gott, gott!
På Ikea sist så hittade jag små glasskålar, ganska små, perfekta att servera aioli och smör i, vid varje tallrik. En egen till alla liksom!
6 kommentarer:
Mums, vad gott! :)
Svaret på din fråga:
Den är fiskad i nordöstra Stilla Havet enligt förpackningen. :)
Hoppas att det är så... :)
Kram
//Lana
Även fast det är grädde till musslorna känns ändå rätten lätt och fräsch! Jag har bara vågat äta musslor en gång, det var förra sommaren i Kroatien...Det var i en risotto, väldigt gott! Jag har varit rädd för att jag inte skulle gilla konstiensen, men det var jättegott. Maken gillar det ju inte, så jag får väl göra din musselrätt när han är borta och jobbar!
Kram C
Fantastiskt så gott med kokta mussklor!! :)
Har aldrig testat det själv, men nu börjar det nog allt bli dags! Det här låter toppengott!
Ha en härlig dag!
Kram Sonja
Ok, jag ska kolla laxen, tack, kram/M
Hehe, första gången jag provade fick jag verkligen koncentrera mig på att smaka inte se hur de såg ut...sen var jag såld!
Viktigt när man kokar själv är att slänga trasiga och de som fortf är slutna efter kokning.
Kram/M
Bästa mussel-säsongen är nu!
Kram/M
Skicka en kommentar