Är du nyfiken på LCHF? Låt dig inspireras här i Lilltäppans kök. Jag lagar naturlig mat, för endast det bästa är gott nog. Få idéer och kom igång med naturlig kost. Häng med! Här hittar du mycket recept och en och annan tanke från mig.
VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!
söndag 20 januari 2013
En vinterdag till!
En till härlig vinterdag bjöd söndagen på, ett par minusgrader och sol från en isblå himmel. Härligt att ha fått två ljusa dagar under helgen! Vi fick morgonkaffe strax efter tio i morse, hos sonen och hans sambo; hennes föräldrars ettåriga cockerspaniel var där och han fick tillsammans med oss alla en riktig långpromenad runt Djurgården. Ni ser Scott på den lilla mobilkamerabilden ovanför. Han är så gullig!
Söndagsmat - lasagne
När vi kom hem gjorde jag en köttfärslasagne som vi åt med god aptit. LCHF-pasta till lasagne, det går nästan inte känna skillnad mot "riktig"! Den kan vara svår att baka ut med jämna kanter tycker jag ibland. Men jag brukar "renskära" den när den gräddats och småbitarna går utmärkt använda till vilken "pasta"sås som helst. Den går bra frysa. Sedan klipper jag fina raka lasagneplattor av den beskärda plattan. Till en lasagne för fyra personer så gör jag dubbel sats pasta. Restremsorna blir lagom för två.
Puttrar bra med fett här!
Enkel beskrivning:
Gör en köttfärsås, jag gör på ca 5 hg kravfärs och 5 hg krossade krav-tomater och 3 dl grädde. Smaksätt som du tycker.
Smord form. Lägg en tredjedel av den gräddiga såsen i botten, ett lager pasta. En tredjedel till av såsen och ett lager pasta.
Avsluta med köttfärssås.
Lägg mycket valfri riven ost överst, jag hade en gräddost, det är även gott att blanda med getost eler fetaost.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader en knapp halvtimme.
Onödiga tillsatser
Jag försöker låta bli tillsatser som inte har i mat att göra. Ibland känns det nära på omöjligt, suck, men jag väljer alltid det som har minst om det inte finns utan. Lite potatisfibrer i korven gör inte så mycket men jag vill helst inte ha modifierad stärkelse eller sojalecitin. Till exempel - listan är ganska lång...
Det gör också att jag slutat köpa en hel del produkter, jag köper aldrig färdig sås till exempel. Inte röror heller! Flytande fond har också gått bort. Ska leta efter ekologiskt buljongpulver och läsa ordentligt, har sett lite olika sorter på både Coop och ICA. Eller också göra själv, det brukar jag göra på kyckling, faktiskt. Kryddor måste man också ha koll på. Ett jäkla läsande på produkterna innan de hamnar i Lilltäppans kök, det är ett som är säkert..!
Färskost
Nu har jag upptäckt mascarpone. En färskost med hög fetthalt, fast i konsistensen och utan onödiga tillsatser. Egentligen väldigt smaklös, men passar utmärkt till pastan! Och ska den användas till annat går det smaksätta själv. Annars är ICAs färskost utan tillsatser, Philadelphia och Coops egna innehåller stabiliseringsmedel.
Veckans käk
Min skiss på mat till veckan ser ut så här:
Grekisk fläskgryta med grönsallad och tzatziki
Dillkött med broccolimos
Laxpaj grönsallad och dressing
Fylld aubergine/zucchini med stekt vitkål
Annat pyssel i veckan...
Har stora planer för veckan...måste, måste gympa! Och jag måste ordna några nya tröjor, har bara gammalt i nya garderoben..! Syrummet måste besökas, alltså. Så, jobba heltid, gympa, sy och laga mat. Hmm.
Och nej, rapsoljefläckarna på mina byxor gick inte bort...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Vad synd att det inte gick att ta bort fläckarna! :(
LCHF-lasagne på lchf-plattor är den godaste av godaste! Mina barn vill ha bara sådan lasagne! :)
Ha en toppen måndag!
Kramar!
//Lana
Fläckborttagning har aldrig varit min grej...
Ojoj, får jag väl köpa nya då... ;)
Kram /M
Skicka en kommentar