En lite grådaskig syn men låt er inte luras av färgen - soppan är väldigt god!
Nikkalouktasoppa - kålsoppa 4-6 pers
300 gram nötfärs
400 gram strimlad vitkål
1/2 strimlad purjolök
2 dl kycklingfond
1 msk dijonsenap
1 msk soja, ekologisk, gluten- och sockerfri
1 - 1 1/2 liter vatten
Salt och peppar
Fräs köttfärsen i smör/olja så den får färg, gärna i en järngryta.
Tillsätt senap, lite salt och peppar, soja och fond.
Tillsätt purjolök och vitkål och låt fräsa en stund.
Tillsätt vattnet, börja med en liter och späd sedan efterhand om det behövs.
Koka soppan till kålen mjuknat.
Smaka av med salt och peppar.
Vitlöksbröd till är gott.
Mätt?
Kålsoppan är inte direkt fet...så för att bli mätt på det sätt jag önskar så gjorde jag en kesokaka till efterrätt. Den åt vi med vispad grädde och hallon, måndagslyx!
Det blev mycket soppa så resten ställdes in i kylen och så åt vi den ikväll också, då hade den mognat till sig och var ännu godare. hehe. idag rörde vi ner creme fraiche i den för mättnadens skull. Inte heller dumt.
Enkelt att röra ihop en god efterrättskaka.
Kesokaka 4 pers
1/2 dl mandelmjöl
1tsk vaniljpulver
250 gr keso, avrunnen
2 ägg
Vispa ägg och vaniljpulver.
Blanda ner mandelmjölet och den avrunna keson.
Häll upp i smord ugnsform (jag hade en liten pajform med diam 19 cm)
Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, ca 25 minuter.
Servera med vispad grädde och bär.
Lugnare
Den här veckan har varit lugnare än den förra, tack och lov. Innebär å andra sidan att vi inte gjort mycket; men jag har faktiskt gympat och ikväll har vi hängt upp lite adventsstjärnor, som nummer två i kvarteret. Förra året var vi först...men vi får inte tända stjärnorna förrän söndag säger maken! Jaja...
Takmålningen i vardagsrummet hänger över oss, vi måste börja i helgen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar