Frysen
Många middagar blir det från frysen; fast hemlagat, inga Dafgårdare...det hindrar dock inte att idéerna poppar upp i mitt huvud, de skrivs ner för att tas fram när vi flyttat.
Fredagskäk
Måste såklart ändå laga mat ibland! Och i fredags blev det vin- och gräddkokta musslor med knaperstekt bacon. Musslorna var stora och vansinnigt goda och vi åt och åt...
Vinkokta blåmusslor, 2 pers
1 nät/1kg blåmusslor
1 hackad liten gul lök eller 2 schalottenlökar
1 hackad vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
140 gram bacon
Skär eller klipp baconet i mindre bitar och knaperstek dem. Låt de rinna av på hushållspapper.
Skrubba och skölj musslorna - jag håller till i diskhon. Släng trasiga och sådana som är öppna och inte stänger sig när du knackar de i diskbänken!
Fräs löken i smör. Använd en stor kastrull. Häll på vin och grädde. Låt koka upp och koka någon minut.
Lägg i musslorna och stormkoka med locket på ca 4 minuter, skaka kastrullen ibland.
Nu ska musslorna ha öppnat sig, de som fortfarande är stängda ska slängas.
Flytta musslorna och såsen till en fin skål. Toppa med baconet.
Tips!
Frys in såsen som blir över och använd som extra god smaksättning i till exempel fiskgryta.
Receptet ovan är ett grundrecept; variationer med olika kryddningar går att göra nästan i det oändliga!
Ett gott bröd till, t ex nötbaguette. Gott att doppa i såsen!
Nötbaguetter 2 st
4 ägg
1 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl hasselnötsmjöl
1 msk kokosnötsmjöl
1 dl grovhackade paranötter
1/2 dl fibrex
1/2 dl bakepro
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk linfrön
2 msk fiberhusk
2 dl crème fraîche
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen poröst.
Vispa ner crème fraîchen i äggen.
Blanda alla torra ingredienser och vispa ned de i äggsmeten.
Låt stå ca 10 minuter.
Fördela smeten på en *baguetteplåt, med ett bakplåtspapper över, forma antingen två lite större eller tre lite mindre avlånga bröd.
Grädda i mitten av ugnen, först 10 minuter, sänk sedan värmen till 175 grader och grädda 10-15 minuter till.
Låt de svalna utan bakduk.
*Baguetteplåten är perforerad och är "vågig" så baguetterna jäser uppåt. Nu jäser inte LCHF-bröd på det vanliga sättet, men det blir avlånga, smala bröd som omväxling.
Instagram
Jag finns på Instagram och heter tantmonkan. Följ mig gärna!
Sköt om er!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar