VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

söndag 3 juni 2012

Egg Benedict

Igår trotsade vi regn och rusk och åkte in till city för att heja fram en Marathonlöpare, ja alla förstås men särskilt en som vi kände. Full av beundran inför alla löpare som sprang; idag fick vi veta att det var den kallaste junidagen sedan 1928! (Måste varit blötast också!) Att gå över Västerbron var minsann ingen lek, tänk att springa…?
Vi vanliga ”tittare” kunde i mellantid gå och äta sen lunch på restaurang innan det var dags för Kom-igen-ropen på andra varvet. Alltid något. Hehe.

Igår kväll tände vi en brasa i kaminen, det behövdes! Och i morse vaknade vi utsövda och pigga efter Marathon-övningen. Så utsövda att jag bestämde mig för att (för första gången) göra Egg Benedict till frukost. Det kommer bli fler gånger, vansinnigt gott!
Hollandaise i matberedare, 4 pers

4 råa äggulor
1 msk vatten
2 msk citronsaft
175 gr smält smör
Salt, vitpeppar, cayennepeppar

Montera kniven i matberedaren. Lägg äggulor, vatten och citronsaft i skålen. Låt maskinen gå och häll det heta smöret i en fin stråle genom matarröret. Smaksätt med salt, vitpeppar och cayennepeppar.

Servera genast eller varmhåll i vattenbad.

(Detta är ett gammalt recept från mitt livs första matberedare för sådär hundra år sedan…. Jag tycker ibland att den blir lite för lös, men den är enkel och snabb att göra och ganska svår misslyckas med!) Det går också bra göra hollandaise efter mitt bea-recept och byta ut lök-och dragonkryddningen mot citron och cayenne.

Pocherat ägg

Använd en ganska vid kastrull, håll i vatten ca 5 cm högt, salta (2 tsk/l) och ta i 1 tsk vinäger. Koka upp och låt sedan sjuda. Knäck ett ägg i en kopp och låt det glida ner i det sjudande vattnet. Det tar ca 2-3 minuter för vitan att bli fast, då är ägget klart.

Egg Benedict 1 pers

Rostbröd, 1 skiva
2 skivor rökt skinka
Hollandaisesås
1 pocherat ägg

Rosta eller smörstek brödet (mandel- och valnötsbröd i detta fall)

Bräck skinkskivorna (samma som steka! Fast snabbt på hög värme)

Lägg den stekta brödskivan på en tallrik, lägg på skinkan. Skeda över hollandaisesås och toppa med det pocherade ägget. Detta är frukost för en lchf:are, lovar!

För en del (eventuellt) nytillkomna läsare och alla andra med så kommer här solrosknäcket igen. Ursprunget från Birgitta Höglund men så här tycker jag det blir godast. Det går förmodligen att variera ganska bra med frön och nötter!

Solrosknäcke 1 plåt

2 dl solroskärnor
½ dl hela linfrön
1 msk fiberhusk
½ dl kokosfett utan smak
2½ dl kokande vatten
1 tsk tricoloresalt (Krusmyntagården)

Ugnen på 150 grader

Blanda solroskärnor, linfrön, salt och fiberhusk i en bunke. Koka upp vatten och kokosfett så fettet smälter. Häll vätskan i bunken, rör om så allt blandar sig väl. Låt det svälla en kort stund. Häll upp på en bakplåtspappersklädd plåt och bred ut smeten tunt med ex en degskrapa.

Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter, tag ut plåten och markera fyrkanter med degskrapan. Sätt tillbaka plåten i 30 minuter till. Sänk sedan värmen till 60 grader och låt plåten stå kvar 1-2 timmar. (Eller stäng av värmen och låt plåten vara över natten.) De ska bli krispigt spröda!

Inga kommentarer: