VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

onsdag 11 juli 2012

Asian style

På ett ICA Kvantum en bit från mig så har de en hylla vid grönsakerna där jag verkligen kan fastna...där köper jag kokosfettet, jag har hittat soja utan socker och sist så hamnade en burk osötat jordnötssmör i korgen. Är riktigt förtjust i jordnötssås! Jordnötter ska nog inte intas varje dag i stora mängder för en LCHF:are, men nu har jag trots allt nått en punkt där jag inte behöver gå ner i vikt mer och jag triggas inte av det heller. Äter dessutom sällan jordnötter i övrigt - utan gärna cashewnötter - men det är visst ännu högre kolhydratinnehåll i dem, hehe. Var och en får känna hur man själv vill göra!


Anyway, letade fram ett gammalt nedskrivet Jamie-recept igår, ni vet Jamie den gamle kolhydratnissen!, på en Thaisallad jag gjorde mycket förut och som är väldigt, väldigt god! Den innehåller oljor såklart, men jag behöver mer fett än så för att bli mätt, därav jordnötssåsen som tillbehörssås! Och därför struntade jag i rostade cashewnötter till salladen...



Thaisallad 2 pers

1 lime, zest och saft
2 msk olivolja
2 msk sesamolja
1 msk soja
1 vitlöksklyfta
1 bit ingefära
1-3 röda chili (Hur stark du vill ha!)
1 knippe koriander
1 knippe (thai)basilika
2 röda paprikor
200 gram vitkål

(Cashewnötter)

Blanda limesaft, zest och olivolja i en salladsskål. Tillsätt sesamolja och soja.

Skala och hacka vitlök, riv ingefäran, kärna ur chilin och strimla den. Nyp av bladen på koriandern och basilikan och hacka dem. Blanda ner i dressingen.

Skär paprikan och vitkålen i strimlor. Vänd ner i dressingen och låt stå och dra en stund.

(Rostade cashewnötter är gott att strö över salladen, men cashewnötter har ganska högt kolhydratinnehåll.)



Jordnötssås 4 p

2 dl jordnötssmör med bitar (krav och osötat)
2 dl creamy kokosmjölk

1 finhackad bananschalottenlök
1 tsk sambal oelek (eller mer om du vill ha starkt…)
1 msk riven ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
Kokosfett

Fräs lök, vitlök, ingefära och sambal oelek i kokosfettet. Lägg ner jordnötssmöret och häll på kokoksmjölken. Rör ordentligt och försiktigt ihop i kastrullen – jordnötssmöret kan vara lite ”hårt”, men det går!

Låt puttra på svag värme någon minut. Smaka av med salt. Servera varm eller avsvalnad.

Vi hade lax till salladen och såsen, det är förstås lika gott - eller godare? - med ett kött- eller kycklingspett till!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Mmm... så gott! Älskar asia-mat! :)
Ha en toppen dag!
//Lana

monkan sa...

Jag med! Är nog den i familjen som är mest förtjust i det, och jag vill ha rätt starkt ibland...Annars står Grekiskt på topplistan!