VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

söndag 15 juli 2012

Foccacia-bröd

Det är irriterande när teknik inte fungerar, jag kan bli väldigt frustrerad… igår försökte jag med allt i felsökningsväg på min overlock, men den vägrar sy trikå. Det blir hoppstygn, trådar som inte snor sig som de ska och gud vet allt. Fel blir det. I det vävda tyget däremot, kanonfina stygn? Till sist bytte jag därför fokus, från trikå till vävt och började på en till linnekjol. Men ibland kan både maskiner och hjärnor behöva vila, så efter en stund städade jag ihop efter mig och började baka istället!

Jag har gått och grunnat på ett bröd, ett festbröd. I mitt förra liv så brukade jag göra en snabb variant av foccacia med oliver, örter, flingsalt och självklart olivolja. Jag tror att jag började tänka på det när jag gjorde Erikas goda tekakebröd. Så jag har utgått från hennes recept, halverat det och lagt till foccaciatillbehören. Och som vanligt är någon annan ingrediens också utbytt eftersom jag alltid tycks sakna något i min kyl eller mitt skafferi…

Det blev ett fantastiskt gott bröd! Passade utmärkt till min medelhavsinspirerade semestermiddag (för nu har maken också semester och snart åker vi på Norrlandssemester).

Foccacia 1 bröd 4-6 pers som middagstillbehör

1 dl mandelmjöl
½ dl pofiber
½dl kokosnötsmjöl
½ dl bake Pro
½ msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

3 ägg
1½ dl färskost
½ dl vispgrädde
1 msk smält kokosfett

Topping:

Svarta oliver
Torkad oregano
Raos/olivolja kallpressad
Flingsalt

Blanda i en bunke alla torra ingredienser. Vispa i en annan bunke ihop ägg, färskost, grädde och kokosfett. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen.

Sätt ugnen på 200 grader.

Baka ut till en rundel direkt på bakplåtspapper, ca 15-18 cm i diameter. Tryck ner oliver i degen.

Grädda brödet i mitten av ugnen 10 minuter. Ta ut det, stick lite hål med en gaffel och ringla rikligt med raps- eller olivolja över, strössla över torkad oregano och flingsalt. Grädda drygt 5 minuter till, brödet ska bli klart och få färg.

Det behövs inget pålägg till det här brödet och det är gott att äta till en grillmiddag utomhus. Jag kan också tänka mig att det är ett utmärkt sopp-bröd!

Först in i ugnen så här med bara oliverna istoppade...

...och sedan resten av toppingen efter tio minuter och sedan en stund till i ugnen...

...och nu är det bara att hugga in!

Har mer bakidéer - detta är så typiskt, att efter en veckas semester, då börjar jag bli aktiv och får massor med idéer inom alla möjliga områden - ojoj och snart åker vi ju...skynda, skynda!

Precis all denna felsökning gjorde jag igår...suck!



2 kommentarer:

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Fuccacia är ju bara så gott. Kul att det funkade med det brödet som bas. :-)

Unknown sa...

Mmm... vad gott det låter! Det receptet måste jag spara! :)
Ha en toppen dag!
Kram kram
//Lana