VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

söndag 1 juli 2012

Lördag som bjöd på sommar!

På lördagsmorgonen var det dags att åka iväg till min nagelskulptris, hehe, det lät det! Naglarna har liksom blivit ett gift – att alltid ha snygga naglar – så jag kostar på mig det. Det och frissan. Jag menar, i femtio år har jag ätit sötsaker och trots det har jag inte blivit särskilt söt och behöver lite hjälpmedel för att liksom försöka förbättra looken. Bra sätt att dölja det äkta. I alla andra fall förespråkar jag det äkta, hehe, men inte här! (Lugn, kniven har jag inte använt än, jag bara bygger upp en image runt omkring så det blir det som syns.)

Sedan (detta eviga känns det som ibland) förberedande av grill middag. Köpte lammstek i skivor, vi äter gärna lamm. Den här styckningsdetaljen kräver dock lite mer tid på grillen än en oxfilé för att inte bli seg.

Använde rättika till att göra en falsk potatissallad - i mitt tidigare liv gjorde jag den med potatis. Ärligt, så var jag lite tveksam, men fick ge mig! Det blev himla bra! Farligt nära potatisvarianten. Nöjd.

Förberedelse

I väntan på grillen

Rättika är vitare än potatis

Klart! Sallad, rättikasallad, pesto och lammstek.


Marinad till 3 skivor lammstek

1 skivad röd chili
1 skivad vitlöksklyfta
Kvistar av färsk oregano och citrontimjan
Zest från 1 citron
2 msk vitt vin
1 dl rapsolja

Blanda vin och olja, häll hälften på ett fat som rymmer skivorna. Zesta lite citronskal över och lägg på hälften av de andra ingredienserna. Lägg i skivorna och lägg över resten av ingredienserna.
Häll över vinoljan. Ibland saltar jag lite på skivorna också. Låt stå framme i rumstemperatur minst en timme innan det ska på grillen. Innan kan det ligga i kylen.

Fetaostpesto ca 2 dl

50 gr rostade pinjenötter
100 gr fetaost
1 kruka basilika, bladen
1 vitlöksklyfta
½ dl olivolja

Lägg allt i en matberedare med kniven monterad och kör ihop till en pesto. Smaka om du behöver salt och peppar.

Rättikasallad med pestosås 2 pers

4 hg rättika
Grönt av en liten purjo
Salt, vatten

Lite skivad rödlök
1 dl fetaostpesto
1 dl creme fraiche

Skala rättikan och skär den på längden i fyra delar. Skär knappt cm-tjocka skivor/bitar. Lägg de i en kastrull med purjolöken, häll på vatten, salta och koka upp. Låt koka 10-15 minuter beroende på hur mjuka du vill ha rättikabitarna. Häll av vattnet, ta bort purjon och låt rättikan svalna.

Blanda den avsvalnade rättikan med fetostpesto, creme fraiche och rödlök så det ser ut som en ”vanlig” potatissallad.

Peston som blir över kan man servera som extra till maten eller spara i kylen några dagar.

Vi har extrastora grillbestick...de är kanon till kött


Efter middagen åkte vi in till Söder - eller rättare - till Fotografiska som vi inte hunnit besöka tidigare. Utställningen ePic Moments var rätt trevlig se. Minnesvärda bilder från OS genom åren.
Sally Mann förstod jag inte. Tyckte inte om de bilderna. Blev lite stressad av de så jag fick en klimakterivallning. Fick vifta jättemycket med det lilla programbladet.

Men, tack och lov, de har en bar utanför, hehe. Och lördagskvällen bjöd på sitt allra bästa väder hittills - i alla fall till regnet kom. Vi satt ute i solen med utsikt över vattnet mot Grönan och drack rosévin och dessutom spelade ett liveband. Lite bonus.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Fetaostpesto låter otroligt gott! Jag ska spara receptet! Har hittat din blogg via kommentarer hos Erika. Spännande! Ska kika här! :)
Ha en toppen söndag!
//Lana

monkan sa...

Tack! Jag har faktiskt kikat på din oxå..