VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

lördag 8 september 2012

Fredagsgrytan

Hela veckan har jag längtat efter en gräddig köttgryta...äter en del grädde under veckan, typ, så det var kanske köttet jag behövde..?

Fredag kväll är en bra kväll för lite lättlagat! Kom över biff till bra pris - normalt är jag inte så förtjust i biff, magert och torrt - men strimlad i en gryta går det bra. Tack vare förberedelse gick det som hejsan laga maten!

Gräddig biffgryta 3 pers

400 gram utskuren biff (eller innanlår)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
salt och peppar
3-4 dl vispgrädde

Marinad till köttet -valfritt
1 1/2 dl rödvin
1 msk soja
1 msk tomatpure
1 msk

Strimla biffen, lägg den ev i marinaden, gärna ett par timmar. (Tips: gör det på morgonen!) Om du inte vill marinera så använd vin, soja, tomatpure och fond när du steker köttet istället.

Hacka lök, vitlök och chili. Fräs i smör i stekpannan till det får lite färg och löken mjuknar något. Ta ur löken ur pannan, ta i mer smör och fräs köttet till det får färg. Blanda i löken. Häll över marinaden alt använd vin, soja, tomatpure och fond. Häll på grädde, lite i taget och låt grytan puttra ihop. Smaka av.

Gjorde ostplättar att servera till, favorittillbehör från Anna Hallens kokbok "LCHF för kvinnor". Nu har jag kommit på att det går bra steka de i plättlaggen, lättare att vända och de blir snygga!

Ljumma körsbärstomater

300 gram körsbärstomater på kvist
Rapsolja
Flingsalt

Halvera tomaterna och lägg de med snittytan upp på en rapsoljesmord ugnsform. Smula lite flingsalt över och om du vill mer olja.

Sätt ugnen på 60 grader och låt de stå i ugnen tre timmar. De blir verkligen söta i smaken. Ringla gärna en aning balsamvinäger över och servera de direkt från ugnen.

Nästa gång ska jag öka graderna det dubbla och låta de stå 2-3 timmar, under uppsikt. Tänker mig att de blir lite mer bakade och skrynkligare då, men förmodligen lika goda!

Nu ska jag ställa mig i köket - igen - och förbereda en festbjudmiddag!

3 kommentarer:

Unknown sa...

Mums vad gott!
Vad har du för spännande plättar på gång? :)
Ha det fint!
Kram kram
//Lana

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Ostplättarna måste jag prova, de låter goda.

monkan sa...

Lana: det är ostplättarna!
Erika: gör det, de är jättegoda till kött och sås!
/M