VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

tisdag 11 september 2012

Hallonmousse

Den trevliga och goda middagen med väninna B i lördags avslutades med en hallonmousse. Min första LCHF-kokbok är LCHF för kvinnor av Anna Hallen. Den använder jag ofta som inspiration. Jag tycker hon har en del bra och vettiga åsikter i kokboken och det står även en del fakta i den.

Den här hallonmossen är nästan direkt från hennes bok. Fyra portioner men jag tänker nog att den räcker till minst sex personer!

Hallonmousse 4-6 personer

2 dl hallon
2 gelatinblad
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 msk honung - mitt förslag!
1 krm vaniljpulver
1 tsk citronsaft

Mixa hallonen i en stavmixer. Spara några hallon till garnering.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 10 minuter.

Skilj gulor och vitor från äggen och lägg i varsin bunke. Ta ev honung med äggulorna.
Vispa visorna till hårt skum och vispa gulorna pösiga.

Vispa grädden i separat bunke.

Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och smält på svag värme tillsammans med citronsaft och vaniljpulver. Blanda det med hallonpuren i en bunke.

Rör ned hälften av grädden i de vispade äggulorna och tillsätt hallonpuren. Blanda ner resten av grädden och till sist vänder du försiktigt ner de hört vispade äggvitorna.

Fördela i fina portionsglas eller koppar. Låt stelna några timmar i kylen.

Vid servering, garnera med hallon och citronmeliss eller mynta.

Fluffig, len och god efterrätt. Men hemskt mycket bunkar till själva tillverkningen...
Den här vackra dessertskålen (har fyra) har jag fått av min mamma. Serverade ett grekiskt dessertvin till, som jag och maken köpt på Lefkas förra året vid ett besök på "Land of Lefkas, en modern vingård. Det är inte jättesött och passade därför bra till hallonmoussen.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Oh, vad gott! Undrar om man kan göra något liknande fast på kokosmjölk... Måste testa!
ha det fint
kram kram

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Vad gott! har också gjort hallonmouse fast utan gelatin. Borde testa igen! :)

http://bakasockerfritt.blogg.se/

Mitt liv som fru L sa...

Hallonmouse är så fräscht och gott! Jag har mer och mer börjat söta (om jag nu måste det) med honung. Stevia känns inte naturligt för mig!

Hoppas du får en toppendag!
Kram C

monkan sa...

Lana: Gör det! Ser jag fram emot, jag vet att jag gillar kokosmjölk, använder ju det, men glömmer liksom bort det ibland!
Marja: Ja, det blir lite stadigare med gelatin, typ...
fru L: Jag med! Jag är ganska försiktig med sött eftersom jag är sockerberoende, men lite honung går mycket bättre än t ex morot och vitt bröd!