VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

söndag 30 september 2012

IKEA och Fisksoppa/gryta

Lördagen hann vi med en hel del. Först var jag och gjorde mina naglar (jag kan inte sluta, mina "riktiga" naglar är fula, ja, och mina gelé-naglar är fina. Och jag vill vara fin.) När jag kom hem var makens syster med man här så vi drack kaffe och pratade. De ska bygga om sitt kök, lyllosar och behövde elkonsultation (av maken inte av mig).

Sedan åkte vi till IKEA. Lite overkill åka dit en lönehelg, kanske, men det gick bra...vi har köpt skåpstommar till en slags sideboard vi ska bygga ihop. Luckorna ska vi ta lite senare, vi har en ide men vi är inte riktigt färdiga med tanken. Men vi behöver skåpet. Jag handlar så mycket porslin och glas och skålar på second hand, hehe.

Matta till min djungelhörna - en rund, härligt röd rya - och svarta tavellister, också till djungelhörnan! När myshörnan är klar ska jag lägga ut bild, men det ska bli mer kuddar där först. Nöjd.

Och ännu roligare, innan vi besökte IKEA så åkte vi förbi Stoff & Stil, tygaffär i Kungens kurva och som öppnade i mars!!! Och jag har inte varit där tidigare!!!Jag var lite oförberedd, hmm, men har nu tittat runt och varit där - fler besök är att vänta, japp - köpte bara tre (3) saker. En trikåstuv, röd och fin, en dragkedja med kulstång och ett klänningsmönster som var en kopia av en Desigual-klänning...jag tog det sista i min storlek! Säkert, det var en direkt kopia, märkligt men...

Lite matta var vi när vi kom hem, jag körde igång direkt med fiskgrytan som blev så god som den brukar bli...Mums! sedan rullade vi ut mattan i djungelhörnan och där satt vi och drack kaffe och (lite) whisky och pratade.

Fisksoppa/gryta 4 pers

1 gul lök
1 liten fänkål
500 gram krossade tomater
1 msk tomatpure
1 tsk samtal oelek
1 tsk timjan
1,5 dl vitt vin
2 dl vatten
1 tsk salt
Svartpeppar ur kvarn

2 dl smetana

4 hg laxfilé
8 pilgrimsmusslor

Hacka lök, fänkål och vitlök. Fräs i smör, tillsätt tomatpure, sambal och timjan, rör om och häll på vinet. Låt koka upp, tillsätt de krossade tomaterna, salt och peppar och vatten. Låt allt stå och puttra på spisen i ca 15 minuter. Späd ev med mer vatten. Smaka av kryddningen.

Så här långt går det utmärkt att förbereda, till och med någon dag innan.

Ta bort ev skinn och ben på laxfilén och skär den i bitar. Salta. Torka av pilgrimsmusslorna om de känns blöta (om de varit frysta bör man torka av de).

Koka upp soppan/grytan och lägg i laxen.

Stek under tiden pilgrimsmusslorna max 1 minut på var sida.

När fisken känns klar rör ner smetanan.

Häll upp i soppskålar, toppa med två musslor.

Servera med aioli och LCHF-brödtärningar.

Fiskgrytan gör jag alltid lite enligt Kajsa Warg-principen. Förut ingick rotfrukter men det gör mig så godissugen nu. Men det finns andra grönsaker att variera med, paprika, zucchini och kålrabbi till exempel. Vill man inte ha pilgrimsmusslor går det självklart med räkor istället.
Allt förberett för grytan. Och katten slickar sig om munnen; han skriker av lycka när han får smaka mattes fisk...

Använde gräddkannor som serveringsskålar till brödtärningarna och aiolin. Think outside the box, typ...Soppan däremot serverades i en hederlig gammal fransk soppskål!

5 kommentarer:

Unknown sa...

Grytan låter mycket gott! :)
Kålrabbin är en perfekt grönsak att ersätta rotfrukter! :)
Ha en fin söndag!
Kram kram
//Lana

Mitt liv som fru L sa...

Gud så gott det ser ut! Nu blev jag sugen på att göra fisksoppa! Det är ju bara så gott!

När vår katt levde så var han alltid med mig när jag skalade räkor...var jag inte tillräckligt snabbt att förse honom med räkrester fick jag en tass på handen och arga blicken! :)
Din katt är så söt!

Vad snyggt sätt att servera aiolin på!

Ha en underbar söndag!
Kram C

monkan sa...

Lana: kålrabbi är gott, sett att du använder det en del. Jag har det oftare på förskolan än hemma men idag ska jag faktiskt ha det till middagen!
Fru L: Ja, fisksoppa är supergott! Och tack, katten bugar för komplimangen! Han är en hittekatt som vi tog hand om för nio år sedan när en kamrat hittat ett gäng övergivna kattungar...då hade vi hund också, så han är uppfostrad av en springer spaniel!
/M

Sonja Kidron sa...

Mums, jag älskar fiskgryta/-soppa med aioli, det är bland det bästa jag vet! :)

Ha en riktigt härlig söndagskväll!
/ Sonja

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Åh, det låter jättegott. Kul bild på lilla missen som gärna vill smaka.