VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

onsdag 12 september 2012

Mera fisk!

Det är skönt väder på dagarna, klara höstdagar. Blev rejält varm när jag promenerade till Slussen efter jobbet idag.

Dagens middag planerades - i vanlig ordning, typ - i affären. Hade bestämt fisk. Jag har bestämt att vi ska äta mer fisk på Lilltäppan. Fisk är nyttigt. I fiskdisken fanns sej, det fanns också superfin tonfisk, men ojoj, det är ju bara onsdag...därför blev det sejfile', det är en fisk som ser rätt grå ut fast det är en fisk som passar utmärkt till biffar och den går bra krydda upp.

I butiken beslöt jag att måltiden fick bli asiatisk. Att det inte fanns färsk koriander ställde till det lite men jag hittade thai-basilika istället...

Hade tänkt städa syrummet, puh, men klockan drog iväg...någon annan dag...(Maken har lagt pussel med de halva gipsskivorna)Jag fastnade vid i-Paden i min soffhörna efter middagen.

Fiskfärsbiffar på sej, asiatiska 6 st

4 hg sejfile
2 vitlöksklyftor
1röd chili, strimlad
1msk riven färsk ingefära
1lime, skalet (spar limen till tillbehöret)
1/2 dl hackad thaibasilika (eller koriander)
2 salladslökar, strimlade
1/2 msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön
1 tsk salt
1ägg
1/2 msk fisksås
4 msk rapsolja

Skär sejfilen i mindre bitar.
Lägg vitlök, chili, ingefära, limeskal, basilika och salladslök i en matberedare med kniven monterad. Kör några sekunder.
Lägg i fisken och mixa sönder den.
Tillsätt ägg, husk, sesamfrön, salt, fisksås och olja och kör så att allt blir ordentligt blandat.

Forma till 6 biffar. Stek de på svag värme ca 10 minuter, kontrollera så de är genomstekta.

Servera till kokosmjölkskokta grönsaker.

De gör du så här ungefär: strimla vitkål, zucchini och paprika, ca 1 liter. Fräs i en kastrull, salta och tillsätt krämig kokosmjölk. Låt koka upp och sedan puttra medan du steker biffarna. Smaka av med fisksås och limesaft på slutet.

Vid middagsbordet sa de lite tveksamma männen snopet: "Men gu va gott de va!"

Tack.


3 kommentarer:

Mitt liv som fru L sa...

Spännande med thai fiskbiffar, det har jag aldrig provat!

Kram C

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Spännande! Det lär gott. Kul att maken gillade det också. :-)

Unknown sa...

Det här låter jättegott! Jag har också gjort asiatiska fiskbiffar några gånger! Alltid populära i vår familj! Spännande med kokoskokta grönsaker!
Ha en fin kväll!
Kram kram
//Lana