VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

torsdag 10 januari 2013

Fredagens snabba...

...med lite förberedelser...

Jag är en stor vän av grytor. Finns inget som lämpar sig så bra - ja, det är nästan ett måste - att göra en eller ett par dagar innan. Blir bara godare när smaken får sätta sig! Kalops en fredag kanske inte känns vidare sexigt...men gör man den här under veckan så har man den snabbaste middagen man kan tänka sig på fredagen. Och särskilt bra den här fredagen om man varit ledig två veckor över jul och nu jobbat en hel vecka - och heltid! - ja, lite trött kan man ju tänkas vara då...

Fredag, ja, kanske vill man ha något salt i munnen och lite svalt vin i strupen medan (den snabba) middagen görs klar? Fixa Jamies mandlar! Vansinnigt goda men de ska ätas ljumma.

Kalops, 4-6 pers

1 kg benfri högrev
Det gröna av en purjolök, stora bitar
1 gul lök i klyftor
(2 morötter i stora bitar)
10 kryddpepparkorn
3-4 lagerblad
1/2 dl tomatpure
Lite soja om du vill
Salt

Skär högreven i ganska stora tärningar, 2-3 cm.
Bryn köttet i smör i en stekpanna, i omgångar, och lägg över i en gryta.
Bryn grönsakerna och lägg med de.
Salta över kött och grönsaker, lägg ned peppar, lagerblad och tomatpure. Jag har en liten kryddgömma som jag lägger pepparkorn och lagerblad i, det går bra knyta in i en liten bit väv också. Eller så får man leva med de. Rör om.
Öka värmen, fyll på med vatten så det nästan täcker och koka upp.
Sänk värmen och låt allt sjuda i minst 2 timmar.
Köttet ska bli mört och nästan ramla isär.

Lyft ur köttet och kryddgömman/väven och mixa in lök och ev morot i såsen om du vill, inget måste. Du kan tillsätta lite grädde om du vill. Lägg tillbaka köttet och värm eller kyl och spara i kylen till nästa dag.

Servera med crème fraîche, smaksatt med citronzest och smörstekta zucchiniskivor.

Jamies heta mandlar

100 gram skållad mandel
Rapsolja
Flingsalt
Chiliflakes

Hetta upp rapsoljan i en liten stekpanna och lägg i mandlarna. Låt de få färg, rör hela tiden så de inte bränns.
Ta upp ur pannan, ta inte med för oljan och lägg i en skål.
Strö över salt och chili efter smak och rör om.
Servera. Inte lätt sluta äta.

2 kommentarer:

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Så gott med köttgryta!

monkan sa...

Ja i alla möjliga varianter!
/M