VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

onsdag 2 januari 2013

Vaniljglass

Glass i stora lass! Nu har jag gjort vaniljglass. Förut gjorde jag det rätt ofta i glassmaskinen, nu plockade jag ner den från längst bak i ett överskåp och dessutom hittade jag receptbladet som hörde till. (Lite spännande i receptboken är att de till diabetiker föreslår att de visst kan använda lite socker men gärna mindre fet mjölk och grädde.) Jag använde mig av deras grundrecept på kallrörd vaniljglass, fast gjorde om det lite.

Kallrörd vaniljglass, 4 pers

3 äggulor
1 1/2 msk honung - valfritt eller valfri sötning
2 krm äkta vaniljpulver
1 dl smetana
2 dl vispgrädde

Vispa äggulor, honung och vaniljpulver pösigt. Det tar ganska lång tid och det blir inte lika pösigt som med socker.
Blanda sedan i smetana och grädde, rör om ordentligt och häll i din glassmaskin, följ instruktionerna till din glassmaskin.
Jag kör min glass i 30 minuter.
Jag skrapade ner smeten i en spritspåse med största tyllen monterad och spritsade ner glassen i engångsglas av plast och lät de stå i frysen till tio minuter innan servering. Jag rev mörk choklad på grova sidan av rivjärnet och garnerade med det.
Det var riktigt länge sedan jag åt glass och den här blev god. Mmm.

MEN hörni...
Det har blivit en och annan "sötsak" innan jul och under jul och till nyår...andra kolhydrater i form av potatis och rotfrukter och ett vinglas extra hit och dit har också med lätthet slunkit ner. Har inte gått upp i vikt men min mage svullnar ibland upp och jag tycker det är lite otrevligt. Hmm.

Jag vet att när det blir vardagslunk igen så striktar jag automatiskt upp mig och en liten efterrätt någon gång i månaden ska jag nog kunna äta även i fortsättningen. :) Men det är viktigt att komma ihåg att när man äter LCHF-kost så ska inte mellanmål och efterrätter vara det viktigaste, för äter man två eller tre mål (med högfett) om dagen så räcker det. Du är mätt, ditt blodsocker stabilt och din hjärna gillar det! Så kanske blir detta glassrecept ett av de sista efterrättsrecepten, nu? Hmm, knappast...inte ens jag är mer än bara människa...

4 kommentarer:

ryskadockor sa...

Gott med glass! Vi har också gjort glass i glassmaskin till barn och gäster med "vanligt" sötning. Men jag vill prova göra glass på kokosmjölk i glassmaskin... vet inte om det går...men prova skadar väl inte... ;)
Ha en toppen dag!
Kram
//Lana

monkan sa...

Borde gå med kokosmjölk!
Kram/M

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Min mage svullnade också upp under juldagarna. Aj! Efter några dagar var den tillbaka till normalt igen. Gott med kolhydrat men känslan av att vara en uppblåst ballong var inte trevlig.

monkan sa...

Nä det är lite otrevligt tycker jag - kan inte komma ihåg att det var så förut; å andra sidan var det rätt många cm mer i midjan då, så jag märkte det kanske inte...nu håller jag på och striktar upp mig!
/M