VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

onsdag 9 januari 2013

Torsdagssoppa!

Alltså nu börjar det kännas att jag jobbar igen...puh! Idag har jag diskat sex flyttkartonger med olika kärl, fat och kastruller (ja, i diskmaskin...) och tvättat alla arbetskläder och kökshanddukar och grytlappar. Allt ska bli rent! I morgon ska jag lära mig nya, fina kombiugnen.

Här hemma ska vi efter middagen städa och slänga ut julen. Bort bort. Det enda tråkiga med det är att ljuset i fönstrena försvinner.

Fortsättning på veckomenyn

Torsdag är dagen när veckan närmar sig mot sitt slut, kanske behöver man inte ha matlåda med på fredagen, kanske vill man bara göra något lite snabbt och enkelt? Perfekt soppdag! Torsdagens soppa är en klassisk potatis - och purjolökssoppa fast självklart med blomkål istället för potatis. Ständigt denna kål!

Det här blir en slät soppa, mild och len i smaken. Passar lika bra en vardagkväll till middag, bacon eller ägg passar utmärkt till; eller varför inte servera den till fest i små fina förrättsskålar och toppa med färska räkor och basilikaolja? Om man väljer att göra den som förrätt så går det självklart åt mindre mängd. Förrätter ska man inte bli mätt på!

Blomkåls- och purjolökssoppa, 4 pers

5 hg purjolök (ca 2-3 st) i bitar
2 vitlöksklyftor grovt hackad
8 hg blomkål i bitar
3-4 dl vispgrädde

Fräs purjolök och vitlök i smör i en stor kastrull.
Låt blomkålsbitarna gå ner i kastrullen efter någon minut. Salta, ca 1 tsk.
Täck precis med vatten, koka upp.
Sänk värmen och låt småkoka under lock 10-15 minuter, lök och blomkål ska bli mjuka.
Häll av det mesta kokspadet, men spar det.
Mixa med stavmixer direkt i kastrullen så det blir väldigt slätt.
Späd med kokspad och grädde till du får önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar, gärna cayennepeppar också.

Koka upp så soppan blir riktigt varm och servera med kokt, hackat ägg eller knaperstekt bacon. Ostchips passar också eller kanske en skiva LCHF-bröd.

Om du vill göra soppan till förrätt går det bra att tillsätta lite vitt vin också.

Och tänk om man skulle ersätta grädden med kokosgrädde och ha i lime, ingefära och chili? Hmm, det blir nog gott!



4 kommentarer:

ryskadockor sa...

Oh, så gott! Ja, precis med kokosgrädde och tillsätta lime! Känns som om du tänkt på mig, va? ;);)
Ja...det känns verkligen att man börjat jobba...
Julen ska städa ut i helgen! :)
Ha en underbar dag!
Kram kram
//Lana

Erika - LCHF till vardag och fest sa...

Jag måste bli bättre på att planera in soppa i vår veckomeny. Sonen har beställt soppa till helgen så den här veckan blir det i alla fall soppa. :-)

monkan sa...

Lite kokosmjölksindoktrinerad blir man ju av dina recept! Och jag försöker ha med det i maten mer o mer, så det inte bara blir grädde hela tiden...
;) Kram /M

monkan sa...

Ja det är lätt att glömma bort att det finns andra soppor än fisksoppa ibland...soppa är dessutom ofta plånboksvänlig! /M