VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

fredag 11 januari 2013

Helg, lördagsmiddag med efterrätt

Efter jobbet idag åkte jag och gympade...det är nog två månader sen sist. Nu kan jag knappt röra mig...

Lördagsmiddag

Fiskarhustruns fisksoppa. Den började jag göra någon gång i början på nittiotalet så här hos oss är det en riktigt snabblagad klassiker. Den genomgår en och annan förändring emellanåt men blir alltid god...

Soppa två gånger på en vecka, tänker ni? Tja, varför inte, säger jag. Eftersom det är lördag så bjuds det på en efterrätt och den vill man gärna orka med! Till soppan en varm toast med parmesan och aioli eller smetana och ganska mycket fisk i så den mättar nog! Brukar ha räkor på toppen; räkorna blev kvar någonstans mellan butik och hem så det fick bli utan!

Fiskarhustruns fisksoppa, 4 pers

5 hg laxfilé (torskfile i originalet)
(2 hg skalade räkor)
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
500 gram passerade eller krossade tomater
3 dl vitt vin (eller vatten)
2 dl vatten (totalt 5 dl med vin o vatten eller bara vatten)
3 dl vispgrädde
2 tsk torkad timjan
1-2 tsk salt
Svartpeppar ur kvarn
(Hackad dill)

Hacka lök och vitlök.
Fräs i smör i en gryta och tillsätt vin och vatten. Låt det koka upp, tillsätt tomaterna och grädden. Krydda.
Låt småkoka 10-15 minuter och smaka av.
Skär fisken i stora bitar, lägg ner de i soppan och sjud någon minut till fisken är klar.
Om du vill kan du röra ner hackad dill.

Servera med skalade färska räkor, majonnäs eller smetana och en varm LCHF-toast (gratinera i ugn med mycket parmesan).

Snabbt, lyxigt och gott!

Och så finalen: en supersmarrig chokladtårta!

Den här gör man gärna dagen innan och den är väldigt enkel att göra.

Enkel chokladtårta, 6 personer

50 gram mörk choklad, minst 70%
1 1/2 dl vispgrädde
50 gram naturell färskost
1 krm äkta vaniljpulver
1/2 krm cayennepeppar
2 krm flingsalt

Koka upp ungefär hälften av grädden, ta från plattan och låt svalna en aning.
Bryt ner chokladen i den varma grädden och rör så du får en slät smet.
Blanda ner kryddorna och rör ut de i chokladsmeten.
Vispa ihop resten av grädden med färskosten.
Rör ned chokladsmeten i grädd- och färskostblandningen.

Klä en liten springform (12 cm i diameter) med plastfilm på insidan.
Skrapa ner chokladsmeten i springformen och släta till ytan. Täck med plast och låt den stelna i kylskåp minst två timmar.

Det här är en bra grund till en liten tårta, nu kan man dekorera med hårt vispad choklad som man spritsar i små toppar runt och kanske lite bär. Den går att göra ännu chokladigare med riven choklad över. Apelsin passar till om man kan äta det. Smaksättningen går också göra annorlunda, whisky kanske?

Trevlig helg!







4 kommentarer:

ryskadockor sa...

Vad gott med fisksoppan! Mmm...
Och chokladkakan... smarrigt!
Ha en toppen fredagskväll!
Kram kram
//Lana

monkan sa...

Ja, gött!
Kram /M

Mitt liv som fru L sa...

Klart man kan äta soppa så ofta! Det är ju gott! Jag ska laga fisksoppa till veckan...älskart!

Ha en fin helg! :)
Kram C <3

monkan sa...

Jag gillar soppa och tillbehören kan ju varieras. Snabbt billigt o gott! Tre i en...
Kram /M