VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

fredag 3 januari 2014

Berättelse om ett bröd

Ibland så hittar jag ett recept och tänker att "Å det här blir nog gott". Sedan när jag bestämmer mig för att prova det så tänker jag "Men det här går nog inte". I en LCHF-bilaga - den innan nyårsbilagan - så fanns några Paleo-recept och bland annat ett nötbröd. Såg supersmarrigt och fint ut! 

Behöver bröd
Så igår bestämde jag mig för att ha en mat- och bakdag. Har haft slut bröd hela långa mellandagarna - bakade ett julbröd på julafton och glömde saltet så det gick inte äta, hehe - och jag hade ju tänkt på det där nötbrödet. Dessutom så fick jag Birgitta Höglunds långkok-kokbok och hade spetsat in mig på en gulaschsoppa därifrån. Bland annat. Nu går lediga dagar sjukt fort och jag började sent med mitt kökspyssel men hann ändå med mycket.

Funkar detta bröd?
Läste igenom nötbrödsreceptet ett par gånger. Nötter/frön - hela sådana - ägg och olja. Ju fler gånger jag läste det desto mer skeptisk blev jag. Håller det ihop? Går det skära? Ekologiska nötter och frön är dyrt och "slösa" 800 gram..? Hmm. Efter ett par turer i mitt huvud så bestämmer jag mig till sist för att offra 8 hg nötter och frön och 6 ekologiska ägg. En vet ju aldrig.Fortfarande skeptisk
Så då rör jag ihop dessa nötter och frön med äggen och oljan. Kommer ihåg mitt osaltade julbröd och slänger på eget bevåg ned salt också! Hmm, kanske...ner i formen med nötmassan och in i ugnen. En timme senare tar jag ut ett bröd ur ugnen som bokstavligen och bildligen fräser åt mig. Lyfter det ur formen med hjälp av bakplåtspappret, väldigt blött. Fortsätter som att det gått bra med brödet, känner lite på det, väldigt hårt, hmm, men låter det svalna på gallret. Bakar pasta i ugnen. Rör ihop ett annat bröd, ett valnötsbröd. Smakar av gulaschen. Ställer in bröd nummer två i ugnen. Plockar ur diskmaskinen. Plockar i diskmaskinen. Torkar bänken. Städar undan. Tittar på brödet...men...ser fint ut? Närmar mig det långsamt, petar på det - fortfarande hårt - lägger det på en skärbräda, funderar på vilken kniv jag ska använda och sedan skär jag en tunn skiva. Ha, går lätt att skära! Fin skiva blev det också. Det blev ett riktigt, riktigt gott nötbröd, som ett fröknäcke fast bröd...tur ändå att salt-Monkan hade salt i, hehe. (Eller hur? Sedan såg jag att det visst stod salt i originalreceptet...) Skär det i tunna skivor, ät med en skiva smör och valfritt pålägg, på bilden högst upp har jag stark salami. Men i kväll när vi ska äta plocktallrik med råbiff, kallskuret och ost, ja då tror jag det verkligen kommer till sin rätt! Och om man vågar ha lite torkade aprikoser i så är det absolut klockrent till ost! Och lätt att göra!

Paleo-nötbröd, 1 limpa

100 gram av vardera: mandlar med skal, hasselnötter med skal, linfrö, sesamfrö, solrosfrö, valnötter, pinjekärnor (hade jag det? Nej, tog pistagekärnor), pumpafrön. Gärna ekologiskt!
6 ekologiska ägg
1 dl kravmärkt oliv- eller rapsolja
1 tsk salt

Sätt ugnen på 160 grader.
Blanda alla ingredienser.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och skrapa ner "degen".
Grädda brödet 1 timme.
Ta ur det ur formen och låt det svalna på galler.

Skär det i tunna skivor.

Receptet kommer från boken Stenålderskost av Thomas Rode Andersen. Också publicerat i Expressens LCHF-bilaga nr 11/2013

Sköt om er!

8 kommentarer:

Svetlana Driagina sa...

Det här brödet måste jag också testa! :) Låter jättegott!
God fotsättning på det Nya Året!
Kramar!
//Lana

monkan sa...

Tack detsamma!

Ja det var förvånansvärt gott! Och lättgjort..!

Kram/M

Marja Folcke sa...

Vad härligt och skönt att det blev så bra! Det såg jätttefint ut!

http://bakasockerfritt.se

monkan sa...

Hehe, jag var väldigt misstänksam!
Men klart annorlunda baksätt
typ... ;-)
/M

Fröken Nilsson sa...

Det bästa brödet ever!! Fast jag har inte pinjenötter i ;) har tom haft i kokos när fröna inte räckt till från skafferiet o det funkar fin fint oxå.
Salt är verkligen ett måste o lyfter smakerna fint, rosta nötterna innan ger en fin smak oxå.
Kraam <3

Nina Wictorin sa...

Hi ho ha- förstår att man blir lite skeptiskt inställd till ett bröd som fräser åt en ;) Vilken tur att det lugnade ner sig sedan och blev snällt och gott! Och jag, jag blev jättesugen på att baka det :) Tack för rolig historia och läckert recept! :)

monkan sa...

Ska prova rosta nötterna nästa gång; när de 40 skivorna är slut..!
Kram/M

monkan sa...

Tack!
Alla som fått smaka har velat ha receptet; även icke lchf:are...
/M