VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

söndag 12 januari 2014

Irish coffee i såsen

Helgen är snart slut, jag har både börjat och avslutat den med gympa, bra start på första veckan, yes! Mycket folk på Friskis, jiiz, alla ska börja ett nytt liv nu. I mitten på februari har de flesta lagt ner. Själv är jag ju bättre än alla andra så jag har bokat ett intervall flex-pass på tisdag. Beach 2014 börjar nu. 

Whisky
På baksidan av ett Arla gräddpaket så hittade jag ett recept på Irish coffee-sås, alltså gräddsås med whisky, hehe! Och kaffe. Men kom igen! Jag som (tyvärr!) inte dricker whisky längre - mer än någon liten tungsmutt, typ - wow vad gött det måste bli! 

Ekologiskt
Hittade inget tillräckligt bra kött i butiken, tycker fortfarande det är lite utplockat i affären, hmm, och framförallt saknar jag ekologiskt kött. Men ekologisk köttfärs fanns och ärligt, ibland är en saftig biff minst lika god som en stekt köttbit! Och billigare! 
Fnulade lite på vad jag skulle servera till biff med irish coffee-sås och bestämde mig för att sötpotatis borde passa, eftersom jag avstår sockret i såsen så tar jag sötman därifrån istället. Smart. 



Nytt
Jag har tidigare använt fiberhusk som bindemedel när jag gjort köttfärsbiffar. I julas när brorsan gjort köttbullarna sa han att han haft i pofiber. Så jag provade det nu och det blev mycket bättre! Jag tycker ibland att pofiber ger mig ett litet sug men jag är inte helt säker. En aning, tror jag, men inte värre än att det inte kan dämpas med en skiva ost. Typ.

(Nya) köttfärsbiffar, 4 pers

500 gram Kravfärs, gärna 15%
1 gul lök, finhackad
2 msk pofiber
1 dl grädde (el vatten)
1 ägg
1 tsk paprikapulver
1 dryg tsk salt
Svartpeppar ur kvarn

Stek löken så den blir mjuk. Låt svalna.
Rör ihop pofiber, grädde, ägg, lök, paprika, salt och peppar.
Blanda ner färsen och rör så allt blandar sig.
Forma sex biffar.
Stek i smör/olja, först på lite högre värme så de får rejält med färg, efterstek sedan ca 10 minuter på lägre värme så de blir genomstekta. 



Irish coffee-sås, 4 pers

1 dl kallt kaffe
2 dl vispgrädde
1 msk tomatpure
(1 tsk honung)
1 msk whisky
Salt och peppar

Till redning: 1/2 tsk redix (konjaksrotpulver)

Blanda alla ingredienser utom salt, peppar och redix. 
Låt puttra en stund, smaka sedan av med salt och peppar.
Vispa ner redix (gärna genom tät sil) i den kokande såsen. Vispa en stund och låt såsen sedan puttra ett par minuter så den tjocknar. 



Sötpotatisstomp, 4 pers

400 gram sötpotatis
Smör om du vill
Salt, svartpeppar ur kvarn
1 finhackad röd chili
1 finhackad vitlöksklyfta

Skala sötpotatisen och dela den i bitar.
Koka i saltat vatten, ca 10-15 minuter, till sötpotatisen mjuknat.
Häll av vattnet men låt potatisen vara kvar i kastrullen. Om du vill släng i en klick smör!
Använd en potatisstöt och stöt sötpotatisen grovt.
Blanda ner chilin och vitlöken.
Smaka av med salt och peppar.

Imorgon är det arbetsdag igen!

Sköt om er!

8 kommentarer:

Mitt liv som fru L sa...

Jag har faktiskt aldrig i annat i färs-smeten än: Färs, ägg, grädde och kryddor ibland lök. Men jag vet flera som har i både pofiber och mandelmjöl! Jag tycker det går lika bra utan, mina köttbullar eller biffar faller då inte isär iaf ;)

Måste prova ditt sötpotatisstomp! Gissar att jag kommer gilla det! För jag fullkomligt älskar ditt sötpotatis och blomkålsmos!

Duktig du är som tränar! Skulle behöva din energi! Ska vi byta kropp? ;)

Kram C <3<3<3

monkan sa...

Mina köttbullar har en tendens att ramla isär utan bindemedel, hmm, biffar/hamburgare brukar gå bättre! Men de blev grymt saftiga med pofiber!

Själv är jag helt hooked up på sötpotatis!

Försöker få till så mkt träning som möjligt för jag vet att ju mer jag tränar desto mer orkar jag! Nu är jag ute efter drogen, dvs att börja längta efter träning och få det som prio...haha! Kan ju hoppas...

Kramar/M 👯

Fröken Nilsson sa...

Mmmm ser fantastiskt gott ut o håller med Catharina att färs, ägg o kryddor är det enda jag använder oxå ;)
Såsen skulle jag vilja testa men måste nog vänta ett bra tag då här gäller att hitta tillbaka till min balans o där finns inte grädde mer än som lyx....om ca 3 månader kanske....
Gött o träna!! Det är underbart när det blir som en drog o pigg blir jag, hinner med massa :)

Svetlana Driagina sa...

Låter otroligt got! Ska också testa att ha pofiber i färsbiffarna! :)
Har också kommit igång med träningen! Så härligt och så mycket energi får man! :)
Kram kram
//Lana

Madelene sa...

Å vad det vattnas i munnen nu, supergott ser det ut att vara! Den såsen måste jag testa nångång :)

/Madde

monkan sa...

Vad duktiga ni är då med era köttbullar! Måste vara stockholmsfärsen... ;-)
Kram/M

monkan sa...

Ja det är skönt träna! Jag längtar till stepen drar igång, då kommer tanten igång på allvar!
Kram/M

monkan sa...

Hej!
Ja det var en speciell sås med smak av kaffe och whisky! Här gick den hem!

/M