VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

söndag 19 januari 2014

Comté-gratinerad fransk löksoppa

Vi började söndagen med att ta en promenad innan frukost. Minus tre grader, lätt snöfall, mulet och aningen fuktiga vindar. Nåja, vi behövde luft. Det är dessutom härligt att ge sig på frukosten efter promenaden och sedan kan man titta på teve, sitta vid i-Paden, ta en kopp extra kaffe och ja, söndagsslappa, typ. Till det är dags för gympan i alla fall! 

Parisare till frukost
Parisare är en köttfärsbiff med stekt ägg (utom i norra Sverige, där parisare är en stor skiva (falu)korv mellan hamburgerbröd! Kanongott, för övrigt, i förra livet förstås..!). I dag till frukosten stekte jag en köttfärsbiff som jag la mellan två stekta ägg, det var såklart gott och mättande!

Ostgratinerad löksoppa
Fattigmansmat som blivit bistroklassiker. Jag har gjort löksoppa tidigare, många år sedan, men aldrig någon så här god...ett litet långkok, faktiskt, men grytan sköter sig själv rätt bra! Och billig lördagsmiddag, med den dyra osten (comté) blev portionspriset ca 25 kr...Klassisk löksoppa, 2 pers

400 gram gul lök i tunna skivor 
50 gram smör

1 1/2 dl vitt vin
4 dl grönsaksbuljong
1 knippe färsk timjan, hopknuten 
Salt och peppar
3/4 tsk redix

3 skivor valnötsbröd 
1 vitlöksklyfta
Olivolja

100 gram riven fet ost med bra smak, här comté. 

Tillagningstid ca 2 timmar, men går förbereda.

Smält smöret i en tjockbottnad gryta.
Fräs löken, sänk värmen, lägg på lock och låt sjuda på svag värme i 15 minuter.

Ta av locket, höj värmen en aning, och låt nu löken bryna i en timme, rör då och då så att det inte bränner. Löken ska bli ljust brun men inte bränd.

Tillsätt vin och buljong och lägg ner timjanknippet.
Låt det puttra 30 minuter till, smaka av med salt och peppar.

Red med redix; vispa ner redix gärna via en tesil (den har en tendens klumpa sig, man måste vara snabb!) och låt koka lite tjockare några minuter.

Sätt ugnen på grillvärme.

Pressa vitlöksklyftan och blanda med olivolja. Pensla på brödskivorna och grilla i ugnen så vitlöken går in i brödet. (Jag kantskar brödet och delade i två, så det blev tre bitar i var soppskål)

Fördela löksoppan i två soppskålar som är ugnssäkra. Lägg på brödskivorna och toppa med den rivna osten.

Gratinera i ugnen på grillvärme ett par minuter så osten smälter och får lite snygg färg! 

Brödet (tre smala skivor) på soppan.


Och så osten på. Ni förstår hur gott det blev, va?


Det här var väldigt gott. Löken blir aningen söt när den får steka så länge men smaken var mustig och djup. Jag snabbgjorde en grönsaksbuljong, dvs jag kokade grönsaker och använde spadet, det blev kanon!
Jag var lite tveksam till all lök men magen verkade tycka det var ok, den har hållit sig lugn och fin!

Receptet på löksoppan är hämtat från Vinlådan, men där ingår vetemjöl och surdegsbröd. Inte här! 

Vinförslag
Vi drack förstås ett vin från just Vinlådan, som inte finns på Systemet, men en Syrah som är kryddig och smakrik borde passa. Sa vinnörden.

Osten
Comté är en hårdost, gjord på opastöriserad komjölk och har lite nötig smak. Är en god ost som också passar väldigt bra till skaldjur! Sa ostnörden.

Sköt om er!

Inga kommentarer: