VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

söndag 5 januari 2014

Jag recenserar Långkok för LCHF och Paleo

Julklapp
Tomten kom med en kokbok till mig. Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund. Jag är en stor vän av långkok som i min värld faktiskt är snabbmat! Rätt ofta har jag en och annan gryta som står och puttrar på spisen eller i ugnen. Vilket inte betyder att jag inte behöver inspiration! Och det är ingen nyhet att jag är lite av en kokboks-nörd. Hehe. 

Därför landade långkoksboken först på mitt nattduksbord för att därifrån kvala in till köksbänken - det är inte alla kokböcker förunnat! 


Vad ska jag laga?
Minsann inte lätt att välja! Till sist bestämde jag mig för att börja med gulaschsoppan. Den ser inte ut som på Birgittas bild, men vad gör det så länge det smakar bra? Till serverade jag Halloumibrödet också ur samma bok. Maken och sonen åt både soppa och bröd med god aptit! (Jag med.) Och apropå bröd så har jag även hunnit baka Valnötsbrödet - med gott resultat - ur samma kokbok. Inälvsmat!
Blodpudding! Har inte ätit blodpudding på många år - den färdigköpta har aldrig varit någon favorit. Det har däremot blodpalt varit men det vågar jag inte äta numera...och så finns det ett blodpuddingsrecept i boken och inte hade jag något att förlora. Bara de dryga åttio kronor det kostar att tillverka blodpudding för åtta personer.


Gott eller gott?
Vad ska jag säga? Om du äter och gillar blodmat, gå genast iväg och köp boken. (Om du inte gillar? Mest synd om dig...) Blev rätt lycklig när vi provsmakade smörstekta skivor tillsammans med stekt parmaskinka och lite stekta äppeltärningar (det var det som fanns hemma) och nästa gång ska jag göra bitar av skivorna och steka dem i stekpannan tillsammans med fläsk och då vet jag att det kommer smaka som uppstekt blodpalt!!! Servera ska jag med mycket smör! (Jag och maken är rörande överens om att sådan här gammaldags husmanskost mycket väl hör hemma i finköken. Billigt, gott och nyttigt. Tre i ett!)

Och sedan då?
Har redan lovat mig själv att prova svansgrytan! Pullade porken blir det så fort jag hittar ekologisk karré. Och till våren ska jag göra fiskpaten. Och...sa jag att jag redan fläckat ner några sidor i boken med matlagningsstänk? Det mina vänner är ett bra betyg från mig för det är bara favoritböckerna som är fläckiga...

Slutsats
Så köp den gärna! Att steka på en oxfilé är ingen konst för de flesta men en god gryta...det är en konst som Birgitta Höglund kan och förmedlar på bästa sätt! 

2 kommentarer:

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Jag älskar kokböcker måste rensa ur några nu så att alla nya får plats i kokbokshyllan. :)

Den här har jag inte. Låter spännande med blodpudding. :)

Kram

Anonym sa...

Tack, vad glad jag blir åt ditt fina beröm :)
Kramar från Alanya <3