VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

söndag 4 maj 2014

Capresegratäng

Men först: trädgårdsdags

Igår eldade vi allt trädgårdsris vi samlat på oss under föregående dag...plus det jag tog bort när maken stod vid elden.

Jag gick typ bärsärkargång på mycket ogräs, dvs allt som stack upp eller på något sätt var i vägen...tjoff, tjoff med sekatören! Blev sedan tvingad kratta/räfsa undan en massa klippskräp och det gav mig snudd på skavsår i händerna. Uppriktigt. Så tråkigt så jag blir på dåligt humör. I'm only in it for the money. 

Men traditionsenligt kom några grannar och eldade med oss och i kylan åt vi sedan lite tilltugg med tapenade och pesto och drack vin och öl. Humöret blev lite bättre.

Usch vad kallt det varit! Fredagens trädgårdsdag körde jag långkalsonger under de rosa arbetsbyxorna...

Fast vi har grillat några middagar ändå! Trots allt så har vi haft fyra-dagars-ledigt-från-jobbet.

Baconlindad kycklingfilé 
Igår ville maken ha baconlindad kycklingfilé och det fick han. Vi köpte kycklingfilé som kom från Hagby gård, jag vet att de är nästan ekologiska men inte kravcertifierade och jag väljer hellre en sådan dyr än en massuppfödd: alla-kycklingar-är-lika-stora... Gillar inte det. Eller snarare lika små. Nu fick vi oss en kycklingfilé som vägde drygt 4 hg...och med skinnet kvar. Maken delade den på längden och lindade så mycket bacon som fick plats runt de två delarna. Han lyckades få baconet härligt knaperstekt utan att bli bränt och kycklingen blev saftig och god. En av de godaste pippisarna jag ätit, faktiskt! Och det må vara dyrare än den kyckling som Svensson väljer men det blev varsin matlåda också!

Capresegratäng och pesto

Jag fick äran göra tillbehören, tack! Tillbehör nummer ett: Pesto, mästarinnan gör alltid bästa guckorna... Rostade solroskärnor, basilika, parmesan, olivolja, vitlök och chili. Svårt misslyckas. 

Tillbehör nummer två: Capresegratäng.
Aubergine är en stor favorit på Lilltäppan; vi är ju Greklandsfrälsta...och en capresesallad - italienskt ursprung, hmm - består av tomat och mozzarellaost, örtkryddor och en god dressing - det finns en del varianter. Så jag slog ihop det och det blev - Gott! 

Tegellagt och varvat! Härliga smaker tillsammans.

Capresegratäng 4 pers

4 skivade tomater
250 gram skivad mozzarella, gärna buffel
1 stor - alt 2 små -  aubergine, skivad cm-tjockt, ca 5 hg
1 rödlök, tunt skivad
Riven ost till gratinering
Röd balsamvinäger
Salt, peppar, oregano, olivolja

Förberedelse
Lägg aubergineskivorna på ugnsplåt eller skärbräda och salta över. Låt stå 20-30 minuter så auberginen vattnar ur sig. Sätt ugnen på 225 grader. Torka av auberginen och stek den i ugnen ca 15 minuter. (Många tycker detta är "överkurs", jag vidhåller att det blir bästa resultat.) 

När det ska in i ugnen 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en ugnsform med smör eller olja. Varva aubergine, tomat, mozzarella och rödlök på "tegelvis". Salta, peppra och krydda. Ringla god olivolja över.

Strö god riven ost över. Gratinera i ugnen 20-30 minuter.

Andra, liknade gratänger med aubergine. En sak är säker, aubergine och tomat gifter sig utmärkt!

Ja mycket gott - och med en föraning om Medelhavet...

Instagram 
Jag finns på Instagram och heter tantmonkan. Följ mig gärna!

Sköt om er!2 kommentarer:

Unknown sa...

Mmm...så god mat ni har ätit!
Mitt nästa steg är att köpa närproducerad ekokyckling, vi har den i Ockelbo. :)
Kramar!
//Lana

monkan sa...

Där jag handlar brukar Bosarps kyckling finnas men inte alltid.
Kram/M