Berättade i ett tidigare inlägg att jag fastnat framför "halv åtta hos mig", tv-programmet. I ett avsnitt gjorde Camilla från Dalsland confiterade äggulor. Äggulor som långsamt fått sjuda i fett. Det måste väl vara en fett, perfekt LCHF-rätt! Jag skrev ner det direkt i telefonen för att inte glömma. Upptäckte sedan att det var enkelt söka via recept.nu. Nåja.
Camilla serverade det med sjukt mycket formbröd - till och med i mitt gamla liv hade jag blivit mätt direkt - och då var det ändå en förrätt!
Var tvungen prova. Går åt mycket olja, å andra sidan inget nytt i mitt kök!
Hittade fler recept på denna rätt jag aldrig tidigare hört talas om - och även om jag inte lagat alla rätter som finns i denna världen så brukar jag hört talas om de! De andra recepten på denna för mig nya äggrätt bakades i lägre temperatur men kortare tid? Kunde ju tro det skulle vara tvärtom? Alltså lägre temperatur, ännu längre. Hmm.
Confiterad äggula
1 äggula, hel
ca 1 dl rapsolja, smakneutral
Sätt ugnen på 70 grader.
Lägg försiktigt äggulan i en liten kopp/skål som du kan ställa i ugnen. Alternativt flera äggulor i en liten form. Täck med olja. Baka i ugnen ca 2 timmar. Ta ur gulorna, lägg på fat och låt svalna.
Lägg äggulan på en liten stekt brödskiva - LCHF, vad annars? - och garnera med
Till exempel smetana, caviar eller rom och rödlök. Strö flingsalt över gulan.
Eller använd den trevliga gula bollen som snyggt tillbehör till en liten trevlig förrätt med sallad och räkor.
För äggulan var riktig god! Den såg jävligt rå ut efter sina två timmar i ugnen och jag var övertygad om att den skulle gå sönder när jag lyfte upp den. Men den var alldeles fast i konsistensen, inte torr som ett överkokt ägg utan smörfin, typ...
Nästa försök blir att ta ut den efter 25 minuter som ett annat recept föreslog. Den borde bli rinnig då, hmm, trial and error, det är så det fungerar i Lilltäppans kök!
Överst äggulan i oljan efter sina två timmar i ugnen. Underst snyggt på tallriken. Ni måste prova den här roliga ägg-varianten!
8 kommentarer:
Det där blev jag också sugen på när jag såg det i "halv 8 hos mig". Tänkte precis som du att det är en perfekt lchf rätt! Ska nog också ta och prova!
Blev din gula kletig i mitten? Jag gillar nämligen gulan när den är kletig inte rinnig. Då är den som godast tycker jag!
Det här ska bli spännade att testa :)
Kram C
Fru L: Det var en lite, lite kletig kärna i mitten! Jag blev så exalterad av denna äggula att jag ska experimentera till gulan blir perfekt, hehe. Du måste prova!
Kram
Wow, vad spännande! Det måste jag också testa! Jag älskar äggulor! :)
Så fort ja får tid över kommer jag att prova det receptet! Så jag bokmärker det inlägget på en gång! :)
Ha en toppen kväll!
Kram kram
//LLana
Wow, vilket häftigt recept! Nog något jag verkligen skulle gilla :)
http://bakasockerfritt.blogg.se/
Som sagt, Lana och Marja, jag blev lite exalterad...det blev en skön konsistens och så blev den så snygg, såg rå ut men var mjuk och len. Det blir fler i helgen!
Då ska jag köra lite kortare tid än 2 timmar. Jag älskar ju äggulor :)
Hmm undra vad jag ska ha till bara!
Kram C
Men så läckert :) Det här ska jag absolut testa. Kul! :)
Ha en fortsatt fin kväll!
http://lchfklubben.se/jenniferek/
Hej Jennifer! Ja, gör det! Trevlig fredag! /M
Fru L: räkor, gravad lax, kräftstjärtar? Jag tänker det kan gå till mesta! /M
Skicka en kommentar