Köpte ju en ny kokbok med gröna rätter; årets bästa vegetariska kokbok och där hittade jag denna sötpotatisgratäng som jag nu gjort två gånger redan, fredag och lördag! Men jag har gjort om den lite och ökat kryddningen. Sötpotatis klarar hett väldigt bra, blir en fantastisk brytning.
Sötpotatisgratäng med jordnötssmör 4 pers
500 gram sötpotatis
1 röd chili finhackad
1-2vitlöksklyftor finhackade
Rivet skal och saft av 1 lime
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl jordnötssmör
1 tsk salt
Svartpeppar ur kvarn
Skala och skiva sötpotatisen tunt, 3 mm.
Blanda alla andra ingredienser i en stor bunke, se till att jordnötssmöret blandas ut ordentligt.
Lägg ner sötpotatisskivorna i bunken och rör om så allt blandas, sära skivorna så det kommer sås överallt.
Sätt ugnen på 190 grader.
Smöra en ugnssäker form och häll i sötpotatisblandningen, platta till den i formen.
Grädda i mitten av ugnen, ca 20-30 minuter.
Smaken påminner om en god sataysås. Riktigt, riktigt gott!
På fredagen åt vi stekt kalkonfilé i kokosgräddesås och på lördagen entrecote och vitlökssmör.
3 kommentarer:
Nej, nu måste jag verkligen testa sötpotitis. Efter julstöket åker jag till affären och handlar hem sötpotatis. ALLA äter det ju nu för tiden. Gratängen ser jättegod ut, perfekt till en god köttbit. :)
Hehe.
Jag tror att jag gillar det, dels för att sötman inte triggar mej och att konsistensen är lik potatis när den gräddas..!
Men du har rätt, den är het sötpotatisen... ;) men är nog inget för den strikte.
Kram/M
Eftersom jag älskar satay sås, så är jag säker på att jag kommer älska denna gratäng!
Detta ska provas!
Kram fina du <3
Skicka en kommentar