VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

lördag 18 januari 2014

Marinerad kycklingfilé

God snöhelg på er alla! Maken ska strax ut och skotta snö - nästa vinter slipper han snöskottning! Jag ska väl plocka runt lite inomhus, gå en liten slängsväng, typ. Hehe. Vi var på krogen igår kväll och träffade Gotlandsvännerna, blev vin, diskussioner, uppdateringar, framtidssnack men framförallt blev det trevligt! Och lite för sent för tant Monkan, gäsp...

Förskolekycklingen
Fredagar brukar jag bjuda barnen på mat som känns lite festligare, typ. (Fast mina barn får alltid bra mat.) Nu håller jag på och "uppdaterar" min förskolemeny; dels för att rymma två vegetariska rätter i veckan (svårt om det inte bara ska bli pasta med vegetarisk sås, tycker jag) och dels för att göra mitt liv lite roligare. 

Igår provlagade jag en ny kycklingrätt som blev braksuccé! Efter lunchen stod barnen vid dörren till mitt kök och kvittrade i munnen på varandrar att "det var den godaste maten du lagat, Monica!" Gullungar!

Storköksbleck!

100 ungar
Så många barn lagar jag mat till varje dag. :-) Nu har jag brutit ner mitt experiment till 4 vuxna men inte provlagat i det lilla formatet. Se därför nedstående som ett oprövat recept! Men det är en slags grundmarinad från Lilltäppan som aldrig misslyckas, så...

Plogens kyckling, 4 pers

6 hg kycklingfilé
 
1 msk röd balsamvinäger 
2 msk ekologisk, glutenfri soja
Svartpeppar ur kvarn
(1/2 tsk salt)
 
2 dl kokosgrädde
2 dl spad från kycklingen

Blanda marinaden i en bunke.
Lägg ner kycklingfiléerna och rör om. Låt det marinera en halvtimme i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg över filéerna i en lagom ugnsform, smord.
Häll över marinaden. 
Låt det steka i ugnen, ca 15-20 minuter (beroende på storlek). Ta ut dem innan de är helt genomstekta, de kan hålla ca 60-65 grader. (De ska in en vända till sedan.)
Ta ur filéerna ur ugnsformen och låt de svalna något.
Silla av marianden från formen ner i en bunke.
 
(På förskolan har jag av ekonomiska skäl djupfryst kyckling - men svensk! - och den "vattnar ur" sig när jag steker den i ugnen, dvs det blir rätt mycket vätska...men den använder jag i såsen. Hur mycket färsk filé "vattnar sig" har jag ingen riktig koll på! Men marinadsmaken ska med i detta recept så om det inte blir 2 dl, komplettera med kycklingfond.)

Skiva kycklingfiléerna i sneda skivor och lägg i ugnsformen igen. 
Vispa ihop marinaden/fonden med kokosgrädden, smaka av om det behövs salt och häll den över kycklingen.
In i ugnen igen, ca 10 minuter. 

Det kan tyckas vara en del moment, men det är en praktisk rätt att förbereda, vilket är ett måste för mig när jag lagar mat till så många barn! Allt går bra förbereda fram till att du skivat kycklingen och därefter kan det stå inplastat i kylen. Såsen för sig. Kan tänka mig att det går använda strimlad kyckling och göra som en gryta; nu ville jag ge barnen en fredagsfin lunch! 

Quorn
Gjorde en sats med quorn till vegetarianerna. Quorn är verkligen en svamp...suger vätska! Jag börjar med att koka filéerna i grönsaksbuljong, sjuder de i 20 minuter, sedan får de svalna något. Penslar dem med samma sorts marinad som kycklingen, men tar lite mer. Sedan blandar jag kokosgrädden med grönsaksbuljong för marinaden sugs in i quornen! Avslutar med ugnen och såsen över. Även guornrätten fick högsta betyg! Det var verkligen en lyckad matfredag!

Sköt om er!



6 kommentarer:

Annette sa...

Vad är kokosgrädde?
Kan man köpa den färdig, eller gör man den själv?

Unknown sa...

Fin och bra mat "dina" barn får!!!
Ska allt testa detta o se om herr kräsen kan tänkas gilla detta ;)

monkan sa...

Hej!
Det är fet kokosmjölk, typ. På mitt jobb köper jag en kokosgrädde som faktiskt heter så, men privat använder jag oftast Santa Maria creamy coconut milk.
Det går också förvara kokosmjölksburkar i kylen och använda det stelnade kokoset som kokosgrädde. Sedan kan du baka på vätskan... ;) (Detta är Lanas tips på Ryska dockor!)
Tyvärr innehåller kokosmjölk ibland tillsatser. :( Kung Markatta och creamy här ovan är utan.
/M

monkan sa...

Tack!
Lycka till med den kräsne... ;-)
Kram/M

Unknown sa...

Ska absolut testas! :)
Ha en fortsatt fin söndag!
Kram kram
//Lana

monkan sa...

Ja den kvalade in på förskolans nya meny och jag kommer definitivt göra den hemma med!
Kram/M