Gjorde riktigt goda, smakrika färsbiffar som vi grillade i söndags. Kryddade med spiskummin, färsk mynta och basilika. Förutom auberginen och tomatsalladen hade vi även grillad fänkål och pesto till. Medelhavsinspirerat i längtan efter sommaren!
Klassisk pesto
Prova gärna grilla fänkål!
Jättegoda kryddade färsbiffar
Pesto
1 kruka basilika
50 gram pinjenötter, rostade i panna och avsvalnade
50 gr x 2 grovt riven parmesan
1-2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
Lägg basilikablad, pinjenötter, vitlök, 50 gram parmesan och ½ dl olivolja i en matberedare med kniven monterad. Kör igång och späd med resten av olivoljan. Smaka ev av med salt och peppar . Blanda i resten av parmesanosten men mixa inte mer.
Grillad fänkål, 4 bitar
1 fänkål, ca 400 gr
Ansa och dela fänkålen i fyra delar/kvartar. Förväll den i lättsaltat vatten ca 10 minuter eller till den känns mjuk. Grilla den på grillen så den får färg och blir varm.
Riv citron över den nygrillade fänkålen och ringla olivolja över. Smula över fetaost och flingsalt.
Färsbiffar på grillen, 6-8 stycken
1 kg färs (nöt, lamm eller bland)
1 finht hackad lök
1 msk hel spiskummin, stött i mortel
2 msk hackad försk mynta
4 msk hackad färsk basilika
2 tsk salt
Svartpeppar ur kvarn
Blanda kryddorna med färsen ordentligt i en bunke och forma 6-8 biffar. Grilla till de är genomstekta. Biffarna blir ganska hårda, vill man går det förstås bra att blanda i ägg och lite grädde. Just när vi grillar tycker jag de kan få bli lite hårda. de är lättare vända på gallret då!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar