VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

måndag 3 september 2012

Helgens fingermat

En himla massa småplock

I lördags åt vi småplock. Jag hade gått och funderat på lite olika smårätter under veckan och hade tänkt att vi skulle haft det på fredagskvällen men jag hann inte fixa... Lite jobba över och städa kom emellan.

Tog itu med det på lördagen istället. Började med att göra små crostini av det här brödet. Rörde ihop en wasabikräm. Gjorde majonnäs. Mosade avokado och hackade rödlök. Marinerade räkor och kokade ägg. Skar rökta laxskivor i fyrkanter och rullade gravlax. Och sedan monterade jag ihop allting!

Tänk ändå vad det mättar i magen av småplock. Fick över så vi åt oss mätta på det dagen efter också!

Laxsnittar med wasabikräm

Crostini
Skär små rutor eller ta ut rundlar ur brödet. Stek de i smör eller olja i en stekpanna så de får färg. Låt de rinna av på hushållspapper.

Wasabikräm
Wasabipulver eller från tub
Färskost

Om du använder pulver, rör ut i lite vatten och låt stå en stund. Rör ut wasabin i färskost. Man vågar ta mycket wasabi för den rökta laxen är rätt så dominant i smaken.

Rökt lax i bitar som passar crostinin

Bred wasabikrämen på crostini. Lägg på laxbitarna. Det går också göra tvärtom, först lägga lax på crostinin och sedan spritsa små toppar kräm på. Det blir snyggare, men är lite pilligare!


Rostbiffsrullar med avokado

4 skivor färdiggrillad rostbiff, ca 100 gr
2 mogna avokado
½ röd lök
Saft av en lime
Salt och peppar

Hacka rödlöken, mosa avokadon grovt och blanda med lök. Pressa lite lime över och smaksätt med salt och peppar.

Lägg ut rostbiffsskivorna på ett papper, lägg avokadoröra på och rulla ihop. Om du vill ha mindre munsbitar, så dela varje i fyra bitar med en vass kniv.

(Grillad rostbiff, avokado och rödlök är en riktigt god smakkombo! Prova gör mackor med det – mmm!)

Marinerade, heta räkor

100 gram skalade räkor, väl avrunna
1-2 röda chili (spansk peppar)
1 vitlöksklyfta
½tsk starkt, rökt paprikapulver
3 msk olivolja
Flingsalt, balsamvinäger
(torkad koriander om man gillar det eller färsk finhackad)

Låt räkorna rinna av om de ligger i lag. Finhacka chili och vitlök, lägg i en liten skål. Tillsätt paprikapulver och olivolja och rör om. Smaka av med flingsalt och en gnutta balsamvinäger. Och ev koriander.

Lägg ner räkorna i marianden och låt stå minst en timme i kylen.


Jag gjorde också små (tandpetare)spett med grillad paprika, serranoskinka, getost och vindruvor - gottigott!

De kokta äggen garnerade jag med gravlaxsås och gravlax.

Små fyrkanter av appenzellerost fick sällskap av en halv vindruva, också på tandpetare. (Att jag använder vindruvor beror på att jag upptäckt att jag faktiskt kan äta en och annan utan att triggas, alla kan inte det.)

Jag ställde även fram oliver, tomater och fröknäcke och smör - inte undra på vi blev mätta!

5 kommentarer:

Mitt liv som fru L sa...

Rostbiff rullarna ska jag definitivt prova! Mmm vad mycket gott du gjort!

Kram C

Sonja Kidron sa...

Mmm, så mycket gottis! :)

Unknown sa...

Oh, vad mycket gott! Det här måste jag spara till någon bjudning! Perfekt buffémat!
Kram kram
//Lana

monkan sa...

Jag gillar att göra småplock! Gör ofta alldeles för mycket, men det är kul att äta och kul att bjuda på! /M

Anonym sa...

Å älskar plockmat, det är så gott. Det du har gjort ser underbart ut.
Kram Jenny