VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

söndag 3 mars 2013

Fänkål och snackpaprika



Jag och sonen åt kalventrecote på lördagskvällen. Till den ostgratinerade jag fänkål som jag strimlat; det blev fantastiskt gott! Jag glömmer ibland att fänkål är lika gott till kött som till fisk! Dessutom behöver kålmoset konkurrens emellanåt...

Gjorde också ostfyllda snackpaprikor, det är faktiskt enkelt, ser ambitiöst ut (sånt gillar jag, lite jobb mycket respons!) och är dessutom gott!

En gräddsås med dill var också perfekt till kalvköttet.

Gratinerade fänkålsstrimlor

Till fänkålen blir det inga måttangivelser; gör så mycket - eller lite - ni ska äta. ;-) Jag gjorde på två fänkål, det blev över även för en liten smak till söndagsmaten.

Fänkål
Vitt vin
Grädde
Salt, peppar, cayennepeppar
God fet ost, riven

Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla fänkålen 3 mm tunt, gärna med mandolin.
Lägg fänkålen i en smord ugnsform. Salta, peppra och cayenna.
Häll på lite vitt vin och vispgrädde.
Ta jättemycket god ost överst!
Gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter.
När du tagit den från ugnen är det gott att zesta lite citronskal över.

(Förutom min mandolin så är även zestjärnet ett favoritredskap. Sätter piff på det mesta med citron eler lime, hehe!)

Stekte citronskivor för att garnera entrecoten. Snyggt och gott!

Färskostfylld snackpaprika, 2 pers

1 snackpaprika
200 gram mascarpone
1 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
Svartpeppar ur kvarn
Chili explosions
Zest från 1/2 citron

Dela paprikan på längden, kärna ur, spar gärna fästet, ser snyggt ut!
Mixa mascarponen med de övriga ingredienserna och fyll paprikorna med den.
Gratinera i ugnen, 200 grader, ca 15 minuter.

Mina tippade i ugnen! Mycket rann ut...men gott ändå.

Tips! Staga upp med knycklat folie, eller lägg tätt i liten form.

Tips! Fyll paprikan med getost och det blir ett perfekt tillbehör till lamm, vilt eller nöt!


Kokade ner vispgrädde, smaksatte med salt, peppar, hacad dill och cayenne. Rörde ner en äggula. Perfekt sås!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Låter väldigt smaskigt! Mums!
Ha en fortsatt fin söndag!
Kram kram
//Lana

monkan sa...

Paprikan var en höjdare!
Kram /M