VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

måndag 25 mars 2013

Grönsakspaj med räkor och tips på sill

Ikväll var vi bio igen! Kors i taket - två gånger på två veckor! Vi såg "Bäst före" med bl a Brasse Brännström och Kjell Bergqvist. Jag var lite rädd att det skulle vara en "gubbfilm"...men det var en riktigt bra film! Rolig, lite igenkännande men med ett allvar bakom.

Silltips
Påsken står och knackar på; jag vill gärna tipsa om min goda citronsill. Länkar till originalreceptet, men nu tänker jag minska lite på sockret i den, tror nog att det blir bra. Numera är sött så mycket sötare än förut...

Matjessilltårta kommer också att finnas på vårt påskbord!

Paj
Nu har det blivit paj två gånger till middag på kort tid. Så bra för rester om man vill! Praktiskt och det går bra göra den dagen innan och sedan värma i mikron. När vi har kvällar då vi går lite omlott - eller behöver snabba middagar - är paj suveränt. Jag gör dessutom inget pajskal och hela familjen uppskattar att slippa smulet. En god sallad och kanske en salladsås och måltiden är en perfekt LCHF-middag!

Gjorde en grönsakspaj med ugnsgrillade paprikor, aubergine, zucchini och räkor som verkligen blev god! Och några dagar senare en tacospaj med köttfärs.

Receptet blir ungefärligt; för så gör jag paj, lite på en höft! Den här kräver lite förberedelser med grönsakerna.

Grönsakspaj med räkor

2 paprikor
1 aubergine
1 zucchini
1 burk räkor i lake, avrunnen
Riven ost, ganska mycket
4 stora el 6 små ägg
4 dl grädde, gräddfil el crème fraîche eller blandat
Salt, peppar, cayennepeppar

Dela paprikorna i fyra delar, kärna ur de. Lägg de på bakplåtspappersklädd plåt och ta rapsolja över de. Grilla på hög värme i ugnen till de börjar bli svarta. Lägg paprikorna varma i en plastpåse och låt svalna i den. Då är det lätt att dra av skalet sedan! (Och gissa om paprikorna blir goda..!)

Skiva auberginen och zucchinin i cm-tjocka skivor, lägg de på en skärbräda och salta över. Låt stå i en halvtimme. Torka sedan bort vätskan som bildats, olja grönsakerna och grilla i ugnen på hög värme så de får färg. Auberginen behöver mycket olja över sig, så den blir lite mjuk.

Smöra en pajform med mycket smör, glöm inte kanterna.
Bred ut riven ost i botten.
Lägg ut auberginen och zucchinin. Dela den skalade paprikan i tjocka strimlor och lägg ovanpå. Toppa med räkorna.
Lägg på riven ost så det täcker allt.

Vispa ihop äggstanningen, krydda med salt, peppar och cayennepeppar. Häll över stanningen och låt den rinna ner mellan ost och grönsaker.

Grädda i 125 grader, ca 1 timme och 15 minuter. Att grädda pajen länge på låg värme ger pajen ett superbra slutresultat! Prova!


Paprikor som jag grillat själv i ugnen

Mycket grönsaker trängs i pajen

Och så räkor!

Helt täckt av riven fet prästost, allt det gottiga göms inuti

2 kommentarer:

Unknown sa...

Mums, vilken smarrig paj! Måste testas! :)'Jag har fortfarande inte lärt mig att tycka om sill...äter aldrig det...doft, smak, konsistens...
usch, klarar inte av det... :(
Ha en toppen dag!
Kramar!
//Lana

monkan sa...

Hehe, man kan inte gilla allt..! Jag älskar sill!
Kram /M