VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

tisdag 26 mars 2013

Mera paj och blod

Var klart hos tandläkaren i dag. Skönt. Tandsten puts väck! Nu har jag ett år på mig att sätta dit ny sten.

Blodgivare
Efter tandis (han bor vid Hötorget) passerade jag Blodcentralen. Japp, klev in och återanmälde mig som blodgivare - sist jag lämnade blod var år 2000 - om fyra veckor kan jag lämna, förutsatt att det inte är något fel på mitt osockrade blod. Jag har en sådan blodgrupp att alla kan ta emot mitt blod. Bra, va?

Blod- eller sockercentral..?
Men jag funderade på en sak, fast självklart frågade jag inte, hmm, men det stod ett jättestort påskägg fyllt med massor av godis vid ett bord och vid ett annat fanns mackor och juice (jag borde kollat om det var becel eller lätta eller bregott till brödet!) jag kommer ihåg från förut att man fick något att äta efter den tappade halvlitern men ska det vara socker? Jag menar, behöver blodet socker efter en lämning eller skulle t ex nötter gå lika bra? För det är väl järn/mineraler man behöver..?

Påskhelg
Vi åkte och påskhandlade ikväll, det ska bli så skönt med två dagars extra ledighet och vi ska äta gott hela långa helgen! En av dagarna blir det påsklunch med olika sillar, ägg och laxrätter. Mums! Kravlamm och ekokyckling finns också i kylen. Och mycket mer...

Innan vi åkte och handlade värmde vi varsin bit tacospaj - samma middag som igår - den var riktigt god! När jag gör tacosrätter på förskolan gör jag egen tacoskrydda; likadan gör jag hemma. Originalet kommer från en lunchkurs jag gick hos Karolina Sparring men jag har tagit bort sockret! Den här kryddan är jättegod att blanda med smetana, det blir en god dippsås till gurka, paprika och selleri.

Tacoskrydda
4 msk chilipulver
2 msk paprikapulver
2 msk spiskummin
2 msk salt
2 tsk oregano
1 msk lökpulver

Blanda ihop kryddorna, förvara i burk.

Tacospaj - fyllningen

400 gr köttfärs
1 hackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 tomater (hackade) eller lite tomatsås
1 msk tomatpure'
3 msk tacoskrydda
Vatten
Lite grädde

Fräs lök, vitlök och köttfärs i en stekpanna. Rör ned tomatpure, tacoskrydda och tomater/tomatsås. Rör om och låt puttra. Späd ev med vatten. Gräddmoster har i lite grädde också!

Sedan gör jag "som vanligt", smörar en pajform, brer god och fet riven ost i botten. På med köttfärsen och mera ost ovanpå.
Äggstanning på 4 dl vätska (denna gång hade jag yoghurt) och 4 ägg. Häll över och grädda i ugnen, 125 grader ca 1 timme och 1 kvart.
Servera en stor sallad och en fet guacamole till.

Hittade pyttesmå kärnfria paprikor som passade bra till garnering.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Min man har också anmält sig till blodgivare!
Tacopaj! Vad gott! Det var längesen jag lagade den! Måste slå till! Barn blir överlyckliga!
Ha en fin kväll!
Kram kram
//Lana

monkan sa...

Känns bra lämna blod igen! Får man ju en liten koll på det också!
Kram /M