VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

måndag 24 juni 2013

Pasta

Grädde i såsen...
När jag lagar min LCHF-mat så är jag ganska "klassisk". Min första kokbok var från Anna Hallen och hon använder i den ganska mycket grädde och crème fraîche. Vilket passar mig perfekt. Gick ju ner tio kg med gräddsåser, så...det mättar mig och triggar mig inte och jag tål det. Jag hädar dessutom flera gånger varje dag när jag tar en liten skvätt (fet) mjölk i mitt kaffe...De ni..! Men jag vet, det som passar mig kanske inte passar andra. Egentligen har jag bara ett mål varje dag och det är att inte hemfalla åt sockervålnaden! Och då måste jag äta det som inte dribblar med mitt blodsocker. Funkar för det mesta, hmm. Inte alltid.

Pastabitar i botten, syns inte här, gräddig, het köttfärssås och grovriven parmesan. Ja.


Pasta i frysen
Nåja, från det ena till det andra! Pasta. Jag fortsätter med min färskostpasta, tycker den är både god och enkel att göra. Nu gör jag den på mascarpone;  den är fet, hehe, mättande! Gör en ganska stor sats och fryser in, perfekt. Och nu är det bara jag och maken i huset, det går ingen mat..! Räcker länge med andra ord.

Det går bra att använda annan färskost såklart. Men Philadelphia och Coop innehåller stabiliseringsmedel. ICAs egna är tillsatsfri. Mycket hålla reda på...håhåjaja.

LCHF-pasta, 6-8 portioner

8 ägg
250 gram mascarpone
1 tsk salt
1 dl fiberhusk
6 bakplåtspapper

Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggen pösiga med elvisp.
Tillsätt mascarponen och vispa ett tag till så den löser sig.
Tillsätt husken, lite i taget och fortsätt vispa. 
Klicka ut smeten på tre bakplåtspapper, lägg de andra papprena över och kavla ut mellan, kavla hela papprets storlek. 
Lägg över på plåtar, pappret över ska vara kvar.
Baka i ugnen ca 10 minuter. 
Dra av pappret.

Sedan klipper jag de första bitarna genom att ansa kanterna på pastaplattan, så att plattan blir rektangulär och fin. ;)
Spillbitarna använder jag såklart också! 
Pastaplattan/plattorna (det blir ju tre) rullar jag ihop med bakplåtspappret mellan och förpackar med plast och fryser in. Då kan jag välja om jag vill göra lasagne eller bandspagetti sedan.

Pastabitar, renklippt från "plattans" lite ojämna kant.

Färdig att rullas ihop och förvaras i frysen. 

Tant surMonkan
hon har sitt bästa väder nu. Sol, varmt, lite klibbigt, skönt. Retar mig på att folk redan klagar på värmen...men kom igen! Drick vatten. Sök skugga. Duscha. Flytta. Snart regnar det på snedden och termometern visar på 12 grader. 


2 kommentarer:

Mitt liv som fru L sa...

Du gör helt rätt i att äta mycket mejerier. Det är gott, nyttigt och det är en bra fettkälla! Vi är alla olika och inget sätt är fel! Tyvärr har ju mejerier fått en lite dålig klang tycker jag...att det typ är mer nyttigt att äta mejerifritt. Tål man, så kör på säger jag! Jag mår bäst av att variera mig, men inget slår en riktigt god gräddsås, jo möjligtvis beasås och citronsmör ;)

Håller med! Vädret ska vi inte klaga på! Säger som dig: Det finns dusch och snart är det kallt igen... ;)

Kraaaaam C <3<3<3

monkan sa...

Nä, jag vet att det är ok med mejerier, men...är med i ett trevligt forum ute i rymden och där är det lite mejeritabu känns det som ibland och fastor hit och dit och ibland sätter det sig i huvet på mej att jag typ gör fel, hehe! Fast det vet jag att jag inte gör, lchf classic style är ju som gjord för mig och mitt sockerbegär..!

Kramar (i regnet som kom nu!) /M