VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

fredag 9 augusti 2013

Baba ganoush på zucchini

Men vad består en baba av?
Den här röran serverades i Petra på OE Eatery innan maten till surdegsbröd och jag har inspirerats av den. God även på fröknäcke eller LCHF-bröd. Lovar. De kallade den för baba ganoush och i min matvärld så är det en aubergineröra med tahini och det sa jag till Soren på äteriet som såg väldigt frågande ut. Hehe. Jag vet att jag har rätt. Här finns en aubergineröra, utan tahini (sesampasta) för jag är inte så förtjust i tahini. (Det finns en möjlighet att denna röra görs av den grönsak som finns till hands - aubergine eller zucchini. Båda grönsakerna är vanliga medelhavsgrönsaker, ju!)Baba ganoush på zucchini, dipp till 3-4 personer

1 zucchini ca 20-25 cm
2 klyftor vitlök
(1 chili)
Oliv/rapsolja

Salt, peppar, lime och ev. majonnäs

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala zucchinin lite slarvigt och skär den i kvartar.
Dela vitlöken i stora bitar, chilin likaså. (Stark/het låt kärnorna sitta kvar, mellan ta bort kärnorna, mild uteslut chili.)
Lägg allt i en liten ugnsvarm form, ha på mycket olja och rör om.
Baka i ugnen till zucchinin är mjuk och fått lite färg, ca 15-20 minuter.
Låt svalna något, mixa den (men ta inte med all olja för då blir den för lös) och smaka av med salt, peppar och pressad lime. Ibland kan det också vara gott att blanda ner lite majonnäs. 

Zucchinin före och efter ugnen.

Danskarnas mat
Denna danska restaurang mitt bland turisternas tavernor blev jag väldigt förtjust i. Jag gillar verkligen grekisk mat - ni har fattat det, va? - men den här moderna varianten tyckte jag ändå om! Nästan stalkade dem...håller väl inte riktigt med deras devis "nyttig och fettsnål mat" men eftersom de använder riktiga råvaror så...(Är danskar fetträdda?) Deras majonnäs var hemlagad men jag fick be om extra för skålen var pyttig!

Blev väldigt inspirerad; salladen och dressingen med mandeln kommer snart i min version och även ett musselkok! De kokta, varma räkorna vi serverades är tyvärr svårare; annan räksort och för oss här är de svåra köpa råa..!


 

4 kommentarer:

Unknown sa...

Mmm...gott gott! :)
Spännande med mandeldressingen!
Ha en fin kväll!
Kramar!
//Lana

monkan sa...

Jag gillar "guckor" som går dippa i eller lägga på bröd/kex! Perfekt när hen väntar på grillen, hehe.

Kram/M

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Perfekt! Jag har ett överskott på squash just nu. :)

monkan sa...

Skördetid är härligt!
Kram/M