VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

söndag 25 augusti 2013

Lilltäppan kokar kräftor

Maken har via sitt jobb varit på Visingsö och fiskat kräftor i Vättern. Kom hem på fredagen med nästan 3 kg krälande svarta kräftor i en papplåda med blöt jutepåse över. Det blev till att koka kräftor på fredagskvällen, med andra ord!

Första omgången innan lagen.


Så här gjorde vi:

Kokta kräftor, 3 kg

Vi började med att koka djuren i rikligt med kokande vatten 1 minut (enligt bonden som höll i fisket) för att döda och rena de. Hmm. Vi kokade de i omgångar och la upp de på plåt.

Kräftlag

7 liter vatten
1 liter mörk öl
2 1/2 dl salt
2 msk socker
2 msk dillfrö
2 msk anis
Krondill, många

Koka upp lagen, vi tog två stora kastruller.
När den kokar, lägg ner kräftorna. Vi tog ca 7 hg åt gången i kastrullerna. Det är viktigt att vattnet inte hinner bli för kallt, det ska koka upp rätt snabbt när kräftorna lagts i, därför kokar jag i omgångar.
Koka ca 8 minuter, ta upp kräftorna med hålslev och lägg i hink.
Koka upp lagen igen och i med nästa omgång.
Häll sedan lagen över kräftorna i hinken, låt svalna, på med lock och ställ sedan in de i kylen.

Kräftkalas
Vi samlade spontant ihop fyra vänner till kräftkalas på lördagskvällen. :-) och bjöd på kantarellpaj och västerbottenspaj och aioli till våra röda kräftor. Alla var rörande överens om att vi just ätit våra godaste kräftor någonsin! Jag som inte är någon stor kräftfantast men som tränat senaste åren (jag gillar ju fest) åt fler än jag någonsin gjort tidigare! Jag förstår att det kan spela in att maken fångat de och att vi kokade de själva, men vilket som så seglade måltiden upp på min tio-i-topplista! 

Bjöd på grönsaker, oliver och fetaost till ett glas vitt vin när gästerna kom. Perfekt för alla!

2 kommentarer:

Svetlana Driagina sa...

Mmm...gott, gott! :)
Idag har jag gjort pastarullar med inspirationen av dig! :)
Jättegott blev det!
Kramar!
//Lana

monkan sa...

Vad roligt!
Och, ja, kräftorna var goda!
Kram/M