Jag köper ofta hela kycklingar som jag styckar upp själv. Kvar blir då en massa ben, skrovet. Det slänger jag i en kastrull och kokar en god fond på – såser blir helt fantastiska i smaken av den – som jag sedan fryser in. Har faktiskt alldeles för många byttor med kycklingfond i frysen nu…
Enkel kycklingfond, ca 8 dl-1 liter
Skrovet av en kyckling
Några svartpepparkorn, hela
Valfri lök i bitar
Lägg kycklingskrovet i en kastrull, häll på vatten så det precis täcker. Lägg med löken och peppar.
Låt koka upp, skumma ev (ta bort skummet som bildas).
Låt stå och puttra under lock på svag värme, ca ½ timme. L
åt svalna något och sila sedan bort skrov och lök.
Fördela fonden i 2 dl frysformar och du har perfekta fonder när du ska göra sås!
Jag saltar inte, utan det gör jag sedan när jag använder de i såsen.
2 kommentarer:
Smart att göra engen fond, det ska jag komma ihåg att testa.
Såserna blir väldigt goda med egen, bra och "riktig" smak blir det!
Skicka en kommentar