Jag äter gärna "asiatisk" mat, till exempel kyckling med någon god currysås. Gillar att kunna använda fisksås; den är som surströmming, luktar illa men är hur god som helst! Skivar gärna ner chili också och tränar på att laga hetare och hetare mat.
Häromdagen hittade jag så fin pak choy i grönsaksdisken och då fick den bli grunden för vad min matfantasi kunde åstadkomma. I kundkorgen åkte också ner en burk röd curry, osaltade cashewnötter, färsk koriander och kycklinginnerfiléer. Sedan hoppades jag att jag hade kokosmjölk (ja) och färsk ingefära (nej) hemma. (Ibland tänker jag att jag borde bli mer strukturerad vad gäller ingredienshandlingen. Kommer nog aldrig att ske.)
Kyckling med röd curry och pak choy-wok 4 pers
Kycklingen:
450 gram kycklinginnerfilé
1½ röd (spansk) chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1-2 msk röd curry
½ lime
1 msk tamarisoya
1 msk sesamolja
½ msk fisksås
500 ml creamy kokosmjölk
20 kärnfria vindruvor - valfritt
kokosfett/rapsolja att steka i
Strimla kycklingen lite till. Skiva chilin (ta bort kärnorna om du inte vill ha det jättestarkt), hacka vitlöken.
Fräs kyckling, chili och vitlök i kokosfettet/rapsoljan. Tillsätt curry, limesaft,soja, sesamolja och fisksås. Rör om ordentligt. Häll över kokosmjölken och låt det puttra till kycklingen är klar.
Tillsätt vindruvorna precis innan serveringen.
Pak choy-woken
3 hg pak choy
1 zucchini ca 300 gr
1 gul paprika
1 kruka färsk koriander
100 gram osaltade cashewnötter - valfritt
salt, peppar,soya, fisksås
kokosfett att woka i
Börja med att rosta cashewnötterna, ställ åt sidan och låt svalna.
Strimla paprikan och skiva zucchinin i tunna strimlor med hjälp av en osthyvel. Dela pak choyen lite. Hacka koriandern.
Woka paprika, zucchini och pak choy på hög värme i kokosfettet, det sjunker ihop lite efter en stund. Smaka av med kryddorna. Tillsätt koriandern och låt den woka med en stund.
Garnera med cashewnötterna vid serveringen.
Jag har ju ett sockerberoende bakom mig, men jag kan klara av lite frukt i samband med mat utan att triggas. Om du vet att det inte fungerar för dig så låt bli att tillsätta vindruvorna. Och cashewnötterna har ganska högt kolhydratsinnehåll, å andra sidan äter inte jag särskilt många. Du gör som du tycker och klarar!
Detta är pak choy (pak soi), perfekt wok-salladstyp!
Woken, här fotograferad av mästerfotografen Monkan. Not.
Serverad med lite creme fraiche, både för att få upp fettet och lindra hettan!
1 kommentar:
Mums, mums, mums! vad gott! Det måste jag testa! Denna grönsak låter så spännande! :)
ha en fin dag!
kram kram
//Lana
Skicka en kommentar