Gjorde Osso buco i går kväll för att ha snabb mat nu i helgen eftersom vi ska jobba med "syrummet" - det ska vara tomt på söndagkväll! Långkok är snabbmat!
Osso buco
2 kg kalvlägg, sågat i 3-4 cm tjocka skivor
2-3 gula lökar, hackade
3 vitlöksklyftor, hackade
4 dl vitt vin
500 gram krossade tomater
3 hg småtomater
Salt och peppar
Smör till stekning
Ugnsform (alt långpanna) som rymmer kalvläggen
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att steka skivorna på båda sidor i smör i en stor/hög stekpanna så de får fin yta, lägg de sedan i ugnsformen. Det är mycket, så stek i omgångar. Salta och peppra.
Stek därefter löken och vitlöken i samma stekpanna, så löken mjuknar och får lite färg. Häll över vinet och låt puttra lite.
Häll över de krossade tomaterna och småtomaterna. Låt allt puttra sisådär fem minuter. Smaka av med salt och peppar.
Nu är det dags att hälla tomatsåsen över de förstekta kalvskivorna.
Ställ in formen i ugnen och låt den stå i ugnen, nedre delen, i två timmar. Känn efter så att skivorna är möra, annars får formen stå lite till.
Klassisk servering till Osso buco är saffransrisotto (risotto milanese) och gärna gremolata (se nedan) att strössla över vid serveringen. Istället för risotto föreslår jag en saffrans-blomotto till. (Fräs då stött saffran tillsammans med löken, skippa ev chilin.) I mitt tidigare liv brukade jag ha fint tärnad morot i tomatsåsen, men det struntade jag i nu.
Självklart går det att låta allt koka i gryta på spisen, men med så mycket lägg så blir det en stooor gryta...
Gremolata
Rivet skal av 1 citron
Bladpersilja, litet knippe
Vitlöksklyftor, 2 st
Finhacka persilja och vitlök, zesta (riv) citronskal över. Blanda och strössla över köttet.
Passar till det mesta, faktiskt. Klassisk italiensk smaksättning!
2 kommentarer:
Åh va smarrigt!!
Måste hitta kalvlägg!!
Sparar receptet :)
Gör det! Det är riktigt gott och är man riktigt modig så äter man märgen ur benen med..! ;)
/M
Skicka en kommentar