VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

måndag 26 augusti 2013

Fritt efter Jamie - pastasås

Säger det igen. Gillar Jamie Oliver. Ekologiskt, rena ingredienser, naturligt och tillsatsfritt. Men kolhydrathögt. Och precis innan jag gick över till LCHF så köpte jag mig hans 30-minuterskokbok vilket såklart innebär att den legat i dvala...

Men nu är det dags damma av den! Min åsikt är att allt låter sig göras som LCHF med lite ändringar och utbytta ingredienser. Och kanske lite extra naturligt fett...

Drog igång med en pastarätt. ;)
Broccoliorecchiette, squash- & bocconisallad, prosciutto- & melonsallad

Fast jag gått igenom receptet ungefär hundra gånger så saknade jag likafullt en del ingredienser. Hehe. Fick inte tag på sparrisbroccoli. Tog sparris istället (!). Orecchiette är en slags lite skålformad pasta; det fick såklart bli min persiljetagliatelle. Parmesan var slut i mitt kylskåp men det fanns riven prästost i frysen. Cantaloupemelonen var stenhård i affären men vattenmelonen fin. Färsk mynta var slut; ersattes med citronmeliss (!).

Bilder från salladerna.

Låt oss börja. 

Jamie säger att allt ska fram. Gör så. Förbereder matberedaren. Skär sparris (spar knopparna) och bryter broccoli i mindre bitar, spar buketterna och använder stjälken, mixar allt med sardeller, kapris, vitlök, chili och timjan. Röran puttrar fint i en stekpanna med lite extra vatten. Här blir jag lätt förvirrad för min pasta ska bara värmas, behöver inte koka den. Alltså behöver jag inte pastakastrullen. Aaa, tänker att jag spar tid, har ju bara 30 minuter på mig!

Kör igång med salladen; den med squash. Lite fix med den, riva och strimla och hacka. Hmm. Vad klockan går fort! Ställer undan salladen och börjar med nästa.  Mera riv och hack och fix; nu börjar disken hopa sig. Ställer allt smutsigt vid diskhon och blundar...

Fuskar
Upptäcker att jag glömt lägga i broccolibuketterna i stekpannan. Suck. Skulle gjort det innan jag började med melonsalladen. Stänger av klockan en stund...när broccolin börjat mjukna kör jag igång klockan igen. Fuskar.

När jag till sist är klar med pastaröran och de två salladerna stannar klockan på 39 minuter. Men kom igen! Då har jag ändå fuskat men inte ens dukat och det finns hur mycket disk som helst...



Dock finns det en sak som är bra med Jamie. Det blir alltid så jäkla gott!!! Här får ni den gröna pastaröran.

Broccolipasta, 4 personer

100 gram riven ost med smak
1 broccolihuvud
1 knippe sparris
30 gr sardeller i olja
1 msk kapris
1 chili
3 vitlöksklyftor
Några kvistar färsk timjan
Vatten/grädde
Salt och peppar
Korta LCHF-tagliatelle

Bryt små buketter av broccolin, lägg buketterna åt sidan. 
Dela broccolistjälken i mindre bitar och lägg i matberedare med kniven monterad.
Dela sparrisstjälkarna i mindre bitar, spar knopparna. Lägg stjälkarna i matberedaren.
Lägg ner  sardeller, chili, vitlök, kapris och timjan i matberedaren och kör allt till en grov röra. 
Hetta upp en stor stekpanna med smör eller olja och fräs broccolimixet i det. Späd med vatten (eller grädde) och låt allt puttra i fem minuter.
Tillsätt sedan broccolibuketterna  och låt koka al dente. Späd med mer vatten/grädde om det behövs. 
Smaka av med salt och peppar. 
När det börjar kännas klart tillsätt sparrisknopparna, den rivna osten och den korta tagliatellen. 
Låt osten smälta och pastan bli varm.
Servera; ät antingen som vegetarisk rätt med kokta eller stekta ägg, eller med skinka och sallad.

Fortsättning följer.



4 kommentarer:

Unknown sa...

Ha, ha, du är rolig! Du skulle ju ha en assistent där bredvid dig som skulle diska och duka åt dig... typ din make! ;)
Såsen låter jättegott!
Nu ska jag blogga om pastarullar och inspirationen från dig! :)
Kramar!
//Lana

Sara på Vardag.nu sa...

Ska man göra de där rätterna på 30 min så får man fära runt i köket som en illbatting... Men jag älskar Jamie ändå. Hans recept blir tusan alltid bra!

monkan sa...

Hehe, maken var upptagen med kakling just när jag lagade pastasåsen..!

Spännande läsa hur du fick pastarullarna!

Kram/M

monkan sa...

Hej o välkommen!
Håller helt med, Jamies mat är alltid god, men tar tid, hehe, och jag är ingen nybörjare i köket!
/M