VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

tisdag 6 augusti 2013

Tapas som förrätt

Hemmaplan. Resan hem från Lesvos blev jobbigare än vad tant och farbror tänkt...flygresan därifrån gick för en gångs helt problemfritt (de tre tidigare åren vi varit där har inget - menar inget - fungerat på Mytilin flygplats som är (varit?) den mest kaotiska jag varit på, med förseningar som följd. Vilket vi nog hade väntat oss även i år. Hade dessutom passat oss bra eftersom första morgontåget till Stockolm gick 04.26 och planets landningstid var beräknat till 23.25.

Tröttsamt
Klart planet landade på exakt tid. Så vi satt på Kastrup vid Seven Eleven - dygnsöppet, Thanks heaven - och spelade yatzy och gäspade i nästan fem timmar innan vi kunde sätta oss på tåget...vaka är inget för tant Monkan och hennes make. Stora gäspningar. Tågfåtöljen var inte heller någon hit eftersom den inte gick fälla bak; nacken gillade inte sovställningen...och i Linköping klev det på en familj med ett litet barn som skrek hela - menar hela - vägen till Stockholm. De satt bakom oss...

Nåja. Så lätt låter hen sig inte slås ned! Nu har vi varit hemma i ett dygn och jetlagen, hehe, börjar lägga sig. 

Grillkväll
Sönerna har växelvis vaktat katt och hus, och sonen med körkort hämtade sina trötta föräldrar på centralen - tack - så vi grillade ihop i går kväll i den svenska (grekiska) sommarvärmen. Vi började med tre tapasrätter som jag och L hjälptes åt att fixa.

Marinerade ostkuber 4 pers (förrätt)
150 gram god ost i tärningar, t ex Jarlsberg

Marinad
1/2 msk vit balsamvinäger
1/2 msk flytande honung
2 msk god olivolja
Lite hackad chili
1 tunt slantad stång knipplök

Blanda marinaden.
Lägg osten i en plastpåse, häll marinaden över. Rör om. Låt stå i rumstemp 30-60 min innan servering. 
Vid servering, strö över skållad, hackad och rostad mandel.


Ostkuberna passar också som tillbehör till en god köttbit. Marinaden är inspirerad av en salladsdressing jag serverades på OE Eatery i Petra. Här finns en annan variant.


Champinjoner med vitlök och chili 4 pers (förrätt)

6 ganska stora champinjoner
6 vitlöksklyftor
1/2-1 röd chili

Kvarta svampen, skiva vitlöken tunt och hacka chilin.
Börja med att steka svampen i rikligt med raps/olivolja ganska hårt så den tar färg. Lägg sedan ner vitlök och chili och låt allt puttra till svampen är klar. Salta rejält med flingsalt. 

Mycket smak av vitlök ska det vara. Och mycket olja!


Baconlindade dadlar, 6 st

6 färska dadlar
6-12 skållade, rostade mandlar
6 skivor ekologisk bacon
6 tandpetare

Snitta i dadlarna så du kan ta ur kärnan. Peta ner 1 eller 2 mandlar i kärnhålet.
Linda en baconskiva runt varje dadel. Fäst med tandpetare.
Stek i olja/smör till baconet är färdigt. 

Salta och vansinnigt söta...

Att notera:
Ostmarinaden innehåller honung; är du väldigt sockerkänslig/beroende kanske du ska utesluta det. Jag klarar en gnutta. :)
Detsamma med dadlarna som ju är rejält söta! Egentligen inget jag rekommenderar om hen äter LCHF, en annan variant på baconlindade godsaker hittar du här.




2 kommentarer:

Mitt liv som fru L sa...

Mumsiga tapas, detta ska provas! Ostkuberna lät himla goda!

Dadlar brukar jag faktiskt ha i mina gröna smoothies! Gott!

Kram C <3<3<3

monkan sa...

Gör så! Jag gillar verkligen plockmat!
Kram/M