VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

lördag 10 augusti 2013

Thaisallad med vitkål och fisk med ouzo

För många år sedan, i början av Jamie Olivers karriär, hittade jag i en tidning en thaisallad av honom. Den gör jag ibland ofta och ibland sällan...nu var det ett tag sedan och vi blev sugna när vi skulle grilla fisk. Vitkål (groddar, tror jag, gillar inte det) ingick inte i ursprunget, det är mitt eget påhitt, möjligen paprikorna också! Så länge har jag alltså haft detta recept att jag inte riktigt minns...



Asiatisk vitkålssallad - fritt efter Jamie
4 pers
 
400 gram vitkål
2 röda paprikor

Dressing:
Saft av 2 lime
2 msk olivolja
2 msk sesamolja
1 msk soja
1/2 msk honung
3 röda tunt strimlade chili
1-2 msk riven färsk ingefära
1-2 hackade vitlöksklyftor
1 knippe färsk koriander
1 knippe (thai)basilika

Naturella cashewnötter (andra nötter/frön fungerar också!)

Strimla vitkål och paprika tunt.
Blanda dressingen och vänd ner vitkål och paprika.
Rosta cashewnötterna.

Låt salladen stå och dra upp till en timme i rumstemperatur. Strö över nötterna vid servering.

Passar till kött, kyckling eller fisk.

Vi åt den till grillad röding som jag marinerat i - ouzo...penslade ca 1/2 msk på var filé, saltade och pepprade och sedan fick de stå i kylen till en stund innan grilldags. En svag "lakritssmak" som passade bra till salladen som innehöll thaibasilika - som också har en lakrtitston! I Grekland smaksätts ofta fisk och skaldjur med just ouzo, så denna rätt blev en slags euro-asiatiskt variant, hehe.

2 kommentarer:

Erikas LCHF till vardag och fest sa...

Mums! Det lät gott. Sparar receptet.

monkan sa...

Det är faktiskt en sallad som alla gillar, den har funnits med på en och annan buffé i min familj genom åren!
/M