VÄLKOMMEN IN I MITT GODA KÖK!

måndag 12 augusti 2013

Vegetariskt och citronmarinerad zucchini

Ibland händer det faktiskt att jag blir sugen på vegetariskt! Jag som är en riktig köttätare...men den här tiden på året när det finns mycket zucchini, aubergine, paprika och tomater så tänker jag att jag inte behöver äta kött vareviga vareviga dag! Dessutom är det rätt ok för ekonomin så här efter semestern...

Nu hade jag grönsakslådan full av paprikor, zucchini och aubergine och tomaterna tronar på fat på köksbänken. (Jag odlar inte själv, nej, sista zucchiniodlingen för ett par år sedan åt de j-a sniglarna upp. Då gav jag upp. Är trots allt en stadsbrud!) Skördar i butiken numera, jag. 



Fyllda paprikor
 
Det här blir ett sådant där recept utan antal på ingredienserna. Lite Cajsa Warg-stuk.

Halvera paprikor på längden och ta ur kärnorna. Lägg de i en väl oljad ugnsform. (Här går det förgrädda de 5-10 minuter ii 175 grader; då mjuknar de lite. Jag gillar när de är lite knapriga så jag hoppar över det.)

Gör en fyllning. ;) Jag stekte lök, vitlök, chili, auberginetärningar och tomatbitar. Kryddade med färsk koriander och mald spiskummin och mot slutet smulade jag ner fetaost.
När auberginerna är mjuka, fyll paprikorna.
Grädda de ca 15 minuter i 175 grader, ta ur de och strö riven ost över. Ställ tillbaka de i ugnen och låt stå ca 10 minuter till.

Det är gott att servera en aioli till. Eller smetana. Jag behöver något fett till för att bli mätt.

När jag ställde in paprikorna i ugnen så förberedde jag zucchinin. 

Citronmarinerad zucchini 

1 liten zucchini (2hg)
2 msk pressad citron (1 citron)
3 msk olivolja
Flingsalt
Nymald svartpeppar 

Valfria hackade och rostade nötter
Flagor av parmesanost

Skiva zucchinin tunt, 2 mm på mandolinen.
Blanda citron, olivolja, flingsalt och svartpeppar i en skål.
Lägg ner zucchiniskivorna och rör om så att allt blandas. Låt stå en liten stund.
Vid servering lägg upp på ett fint fat, strössla nötter och parmesanost över.

Bra citronsmak, syrligt, passade bra med zucchinin, nötterna och osten. Inspirationen till den här rätten kommer från Caroline Hofbergs bok Italia Amore.

Och hur gick det jobba, då? Jotack, bra. 


4 kommentarer:

Mitt liv som fru L sa...

Citronmarinerad zucchini lät himlans gott! Jag frossar i grönsaker och vissa frukter nu, så gott och det bästa av allt...det triggar inte!

Vad skönt att första arbetsdagen gick bra!

Kram C <3<3<3

monkan sa...

Ja det är en schysst skördetid nu! Här i stan drar bondens marknad (har nog börjat) igång på lördagar, svenskt och närodlat! Brukar försöka släpa mig in ett par ggr varje höst men jag får kliva upp så tidigt om jag vill slippa trängas...
Kram/M

Sonja Kidron sa...

Men MUMS, det här ser heeelt fantastiskt gott ut M!!
<3

monkan sa...

Försöker stoppa in en och annan grön måltid mellan köttet och fisken..!
/M